Reţeaua Philip Bloom, desfiinţată la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Seymour Morris a fost arestat în Capitală pentru deturnarea de fonduri destinate reconstrucţiei Irakului Omul de afaceri Seymour Morris a fost arestat în România după ce

Omul de afaceri Seymour Morris a fost arestat în Capitală pentru deturnarea de fonduri destinate reconstrucţiei Irakului

Omul de afaceri Seymour Morris a fost arestat în România după ce fusese dat în urmărire internaţională de autorităţile americane pentru deturnarea de fonduri destinate reconstrucţiei Irakului.

Poliţiştii români au descins, marţi, la sediul unei firme din sectorului 1 al Bucureştiului, de unde l-au ridicat pe Seymour Morris. Americanul, în vârstă de 61 de ani, este căsătorit cu o româncă, fiind stabilit în România din 1993. El a fost prezentat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti pentru întocmirea documentaţiei în vederea extrădării, pe numele lui fiind emis mandat de arestare provizorie pentru 29 de zile. Recursul lui Michael Morris împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a admis propunerea de arestare în vederea extrădării acuzatului, va fi luat în discuţie, astăzi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bani, case şi maşini, şpagă la Departamentul Apărării

Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, Michael Morris, cetăţean american rezident în România şi proprietar al unei firme de servicii financiare cu sediul în Cipru, a fost inculpat, miercuri, alături de alţi trei ofiţeri americani din cadrul Departamentului Apărării. Motivul: asociere în cadrul unei vaste reţele de spălare de bani şi administrare de contracte fictive încredinţate de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak (CPA).

În documentul de punere sub acuzare se afirmă că cei trei ofiţeri au dirijat peste 8.000.000 de dolari spre o companie de construcţii şi servicii deţinută în România de americanul Philip Bloom. În schimbul acordării acestor fonduri, ofiţerii au cerut bani, proprietăţi imobiliare, două maşini, bilete de avion la clasa business şi alte bunuri. Punerile sub acuzare au fost formulate la o zi după ce congresmenii democraţi l-au chestionat pe fostul şef al Autorităţii Provizorii irakiene, Paul Bremer, despre cum a distribuit în timpul mandatului său peste 12.000.000 de dolari fără să-i contabilizeze. Contractorul american, Seymour Morris Junior, este acuzat că a acţionat ca intermediar între cei trei ofiţeri şi compania de construcţii a lui Philip Bloom din România.

Morris Junior, care locuia şi el în România, deţinea o firmă de servicii financiare cu sediul în Cipru şi se ocupa de distribuirea banilor şi asigurarea bunurilor cerute de ofiţeri. Săptămâna trecută, Robert Stein, un fost partener al Pentagonului, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru participarea sa în deturnările de fonduri către compania lui Bloom, Global Business Group.

Afaceri controversate în România

Philip Bloom este cunoscut în România ca un apropiat al autorităţilor din ultimii 15 ani. El este asociat cu fostul preşedinte al BRD - Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, la firma de consultanţă "Baltazar, Bloom&Pîrvulescu". Deşi are în ofertă consultanţă pentru firmele româneşti care doresc să facă afaceri în Irak, societatea respectivă nu a încheiat niciun astfel de contract.

Consultanţa şi intermedierile lui Philip Bloom în România s-au întins pe o arie largă, de la transporturile aeriene, unde firma sa - Global Business Group (GBG) - a intermediat vânzarea a cinci avioane Boeing către TAROM, până la privatizarea uzinei Astra Vagoane Arad sau Phoenix Baia Mare. Tot Philip Bloom a intermediat şi vânzarea Combinatului de cupru din Baia Mare către firma Allied Deals Phoenix, în 1999. Interesant este faptul că Bloom a reuşit să intermedieze toate aceste afaceri în perioada în care avea biroul chiar în Ministerul Transporturilor, pe vremea când Traian Băsescu se afla în fruntea acestei instituţii.

Mai mult, în 1997, GBG plătea publicitatea pe care şi-o făcea Traian Băsescu pe internet. Tot atunci, americanul a obţinut un contract de consultanţă cu Romaero Băneasa, în valoare de 1.000.000 de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite