BERD: Restructurarea energetică ridică probleme de competiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia Guvernului României de a reorganiza sectorul energetic în două mari companii ridică probleme legate de concentrarea pieţei, întrucât cele două companii vor însuma 90% din piaţa de producţie a energiei, se arată într-un raport al BERD pentru 29 de ţări din estul Europei până în estul Asiei.

Raportul aminteşte faptul că noul guvern a modificat planul executivului anterior (condus de Tăriceanu – n.r.) de a înfiinţa o singură companie energetică, un „campion naţional”. Noul plan vizează înfiinţarea a două companii naţionale integrate, care să conţină atât producţie de energie (hidro, termo şi nucleară), cât şi mine de cărbune.

Împreună, cele două companii vor însuma circa 90% din piaţa de producţie a energiei din România, însă se estimează că această cotă va scădea în timp, întrucât operatorii privaţi au proiecte de realizare de noi capacităţi de producţie, se menţionează în documentul BERD.

„Scopul acestor două companii este să fie în competiţie una cu cealaltă, însă există încă probleme legate de concentrarea pe piaţa de energie şi de posibile subvenţii încrucişate pentru unităţile ineficiente şi aflate în pierdere, care vor intra în componenţa fiecărei companii”, spun reprezentanţi BERD în raport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite