Restricţii la cumpărarea armelor cu aer comprimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pistoalele cu aer comprimat sau cu bile de cauciuc nu vor mai putea fi cumpărate la fel de uşor ca în prezent. Mai mult, persoanele care au cazier vor trebui să le returneze. Poliţia

Pistoalele cu aer comprimat sau cu bile de cauciuc nu vor mai putea fi cumpărate la fel de uşor ca în prezent. Mai mult, persoanele care au cazier vor trebui să le returneze.

Poliţia Română a elaborat proiectul de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul înăspririi pedepselor pentru deţinerea, portul şi folosirea armelor neletale cu proiectil.

Decizia a fost luată pe fondul folosirii repetate a acestora fără respectarea prevederilor legale. "Se aşteaptă ca intrarea în vigoare a noilor prevederi să aibe loc în toamnă. Din acel moment, un procent de 10-15 la sută din deţinătorii de arme vor trebui să le returneze poliţiei. Aceştia sunt de fapt interlopii", ne-a declarat comisarul-şef Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR.

Noile norme legislative obligă toţi deţinătorii de arme să aibă cazierul curat. "Până acum, cei care îşi cumpărau arme, mai întâi le achiziţionau, apoi le declarau la poliţie, iar noi îi aveam în evidenţă. Acum, pentru a-şi cumpăra arme, trebuie să fie autorizaţi de poliţie", a mai spus Marinescu.

Este posibil, potrivit poliţiei, ca o parte din cei care vor trebui să returnezele armele să nu facă acest lucru decât sub constrângere. Cei care le vor preda însă vor primi contravaloarea lor.

Comisarul-şef Niculae Marinescu a mai spus că armele colectate vor fi expuse spre vânzare în magazinele de profil.

Poliţiştii se aşteaptă ca şi cei care deţin arme artizanale sau foarte vechi să se conformeze şi să le predea autorităţilor.

Folosirea abuzivă, pedepsită cu închisoarea

Inspectoratul General al Poliţiei Române a mai propus incriminarea ca infracţiune şi pedepsirea cu închisoare de la şase luni la trei ani a faptelor de folosire a armelor neletale în alte scopuri decât a celor de autoapărare. Aici se au în vedere conflictele personale sau de grup, precum şi folosirea acestei categorii de arme în scop infracţional. În prezent, aceste fapte fiind sancţionate cu amendă contravenţională, informează sursa citată.

Măsuri restrictive şi în ţările UE

Din cauza gradului sporit de pericol pe care îl reprezintă armele cu aer comprimat sau cu bile de cauciuc, astfel de măsuri restrictive au fost adoptate şi de alte state membre ale Uniunii Europene. În Marea Britanie, Irlanda de Nord, Austria şi Grecia, armele cu aer comprimat sau bile de cauciuc sunt interzise, în timp ce în Germania, Franţa, Finlanda, Ungaria şi Bulgaria această categorie este supusă autorizării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite