Restanţele bucureştenilor la credite au explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea creditelor restante înregistrate de populaţie şi de firmele din Capitală a crescut cu 82% în primul trimestru al acestui an, la peste 1,5 miliarde de lei. Leul slab, dobânzile mai mari şi puterea de cumpărare mai mică au determinat populaţia şi firmele să nu-şi mai poată achita ratele. Bucureştenii sunt campioni în acest sens.

Cei care au de rambursat credite la bănci resimt din plin efectele crizei economice. Deprecierea cursului de schimb, creşterea dobânzilor şi condiţiile dificile din piaţă au dus la o creştere rapidă a restanţelor. Valoarea creditelor restante înregistrate de populaţie şi de firme a crescut cu 56% în primul trimestru din 2009, până la 4,47 miliarde de lei.

Ritmuri de creştere alarmante

Ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor contractate ajunsese la finele lunii martie la 2,19% faţă de 1,44%, nivel înregistrat la începutul anului. Cele mai multe restanţe (57%) se înregistrează la împrumuturile în lei. Campioni la restanţe sunt, în continuare, firmele şi populaţia din Capitală, atât ca ritm de creştere, cât şi ca valoare.

Bucureştenii au consemnat în primele trei luni ale anului un avans de 82% al sumelor restante, la peste 1,5 miliarde de lei. Aici, cele mai multe rate neplătite la timp sunt la creditele în valută (60%), echivalentul a 902 milioane de lei (215 milioane de euro), în timp ce restanţele în lei se situează la 598 de milioane de lei.

Pe a doua poziţie în topul restanţierilor, în funcţie de ritmul de creştere al valorii înregistrare, se situează locuitorii şi companiile din regiunea Nord-Est. Restanţele moldovenilor au urcat cu 71,4% în primele trei luni ale anului, până la un nivel de 437,6 milioane de lei. În regiunile Vest şi Sud, valoarea creditelor restante a urcat cu aproape 50%, până la 398,6 milioane de lei, respectiv 383,9 milioane de lei.

Oltenii au cele mai puţine restanţe

Creşteri puţin mai temperate ale restanţelor la împrumuturi, de aproximativ 40%, s-au întregistrat în regiunile Sud-Est şi Nord-Vest, până la 373 de milioane de lei, respectiv 588 de milioane de lei.

Firmele şi populaţia din regiunea de dezvoltare Sud-Vest au înregistrat în primul trimestru un avans al restanţelor de 37,6%, menţinându-şi cel mai scăzut nivel al acestora, de 294 de milioane de lei. Locuitorii şi companiile din Centru au fost cei mai conştiincioşi la plata ratelor, nivelul restanţelor crescând, totuşi, cu 35,6% în primul trimestru, până la 490 de milioane de lei.

Creditarea continuă să frâneze

Volumul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în martie cu 2,1% faţă de luna precedentă, calculat la valoarea în lei, până la 202,6 miliarde de lei (47,84 miliarde de euro), iar ritmul anual de creştere a coborât la 23,1%, de la 30,7% în februarie. Valoarea creditului neguvernamental însuma, la finalul lunii februarie, 206,89 miliarde de lei (48,2 miliarde de euro).

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite