Reşiţa: Studenţii moldoveni se tem să meargă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre ei au plecat cu groază spre Republica Moldova pentru a-şi petrece sărbătorile pascale cu familia.

Eudochia Miron şi Viorica Chitoroagă sunt doar două dintre studentele care au plecat, ieri, în Republica Moldova. Eudochia este în anul I la Universitatea „Eftimie Murgu“. Studiază turismul şi şi-a propus ca şi anul acesta să fie alături de familia ei pentru a sărbători Paştele. Revoluţia din ţara ei a pus-o totuşi pe gânduri. „Sincer, îmi este puţin frică. Nu mi-e frică să nu pot ieşi din ţară, îmi este frică să nu mă mai lase să intru înapoi în România“, a spus fata.

A păstrat legătura cu prietenii

Tânăra moldoveancă de 19 ani a spus că nu cunoaşte altă perioadă din Moldova decât cea comunistă. Este marcată de ceea ce se întâmplă mai ales că mulţi dintre cei care protestează în Chişinău sunt prieteni apropiaţi de-ai ei. „Păstrez legătura cu familia mea şi toţi îmi spun că situaţia din Moldova este destul de rea“, a spus tânăra Eudochia.

Fata nu este singura studentă din Republica Moldova care învaţă la Reşiţa. În universitate mai sunt încă zece tineri care au început să plece de ieri acasă. Una dintre ele este şi Alina Gaina. Tatăl ei, Ghenadie Gaina, o aşteaptă să ajungă astăzi. „Cred că va intra în ţară şi nu vor fi probleme. Nici la plecare nu cred că va avea probleme, dar dacă nu o vor lăsa să treacă am s-o scot prin Ucraina“, a declarat bărbatul, prin telefon, pentru „Adevărul de Seară”. Ghenadie Gaina spunea că stă la o sută de kilometri de Chişinău şi că este adevărat tot ce relatează presa din România. „Situaţia la noi este critică. Studenţii sunt revoltaţi şi fac proteste“, a adăugat bărbatul.

Durerea moldovenilor simţită şi la Reşiţa

Cei 11 studenţi moldoveni din Reşiţa vor petrece sărbătorile pascale în Moldova. Şi Viorica Chitoroagă a plecat ieri acasă. Înainte de plecare s-a informat totuşi care este situaţia reală din ţara ei. „Într-adevăr, lucrurile sunt destul de grave şi serioase, dar nu chiar aşa cum a relatat presa. Când au spus că liniile telefonice au fost tăiate de comunişti eu vorbeam cu sora mea“, a spus Viorica Chitoroagă, studentă la masterat la universitatea din Reşiţa. Fata spunea că nu va avea probleme la părăsirea şi revenirea în ţară pentru că tatăl ei a ieşit din Republica Moldova în urmă cu două zile.

Studenţi

Studenţii moldoveni de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa sunt: Nicolae Lică, student în anul I la Contabilitate, Eudochia Miron, studentă tot în anul I la Turism iar la Asistenţă socială anul I este Alina Gaina. Studenţi în anul doi la Turism sunt Victoria Ceban şi Nenescu Nicolae iar la Administraţie Publică Adriana Gângul. La masterat sunt Viorica Chitoroagă, Irina Cerveatchina, Steliana Voina, Doina Dombrovscaia şi Maxim Costin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite