Resita: Siderurgiştii au de lucru doar jumătate de lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la ora 07.00, când începea schimbul de dimineaţă, la poarta societăţii nu veneau la muncă decât o mână de oameni.

Dacă, în mod normal, autobuzele şi tramvaiele erau pline de muncitori, în jurul orei 06.00 dimineaţa, staţia de la CSR va fi de acum mai mult goală. În loc de câteva sute, va coborî, din când în când, câte un muncitor care va merge la muncă. Din cauza lipsei de comenzi, în combinat se lucrează doar 15 zile, restul zilelor angajaţii fiind lăsaţi acasă, în şomaj tehnic. Peste trei sferturi din producţia combinatului TMK Reşiţa este comandată de TMK Artrom Slatina.

Aceasta are la rândul ei probleme cu comenzile, astfel că, producţia cerută reşiţenilor a scăzut foarte mult. Conducerea companiei a decis că e nevoie de mână de lucru în producţie doar în primele 15 zile din fiecare lună. „Companiile grupului TMK în România (TMK Artrom şi TMK Reşiţa) au început activitatea cu toate capacităţile de producţie din data de 12 ianuarie. În acest moment, există comenzi şi se fac eforturi pentru ca întreruperile să fie cât mai rare şi cât mai scurte posibil”, spunea Maria Comănescu, asistent al preşedintelui TMK.

Creşteri salariale anunţate

Angajaţii TMK au primit şi o veste bună înainte de Paşti. Cresc primele. Cea de Paşti a crescut cu 20 de lei şi a ajuns la 370 de lei, ca şi cea de Ziua Siderurgistului, în timp ce prima de Revelion şi vacanţă, va fi de 600 de lei. „Din luna august vor creşte şi salariile, astfel că cel minim brut în combinat va urca de la 980 de lei la 1060 de lei”, a spus spune Muhu.

Pauză totală în august

„Suntem unicii pe ramură cu 28 de zile de concediu de odihnă pe an“, spune Iancu Muhu, liderul Sindicatului „Vatra” al TMK, fapt pentru care în luna august toţi angajaţii vor fi în concediu de odihnă, deşi vor veni la lucru cei din sectorul hidroenergetic dar şi cei de la Uzina de reparaţii care modernizează cuptorul electric. Cât priveşte comenzile, Muhu spune că „se fac probe la un nou profil, unic în România” şi speră ca, după inaugurarea acestuia, să crească şi comenzile. Din luna mai a acestui an, 165 de oameni vor fi disponibilizaţi, TMK Reşiţa rămânând cu 966 de angajaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite