Reşiţa: Reşiţenii au puţine refugii în caz de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece adăposturi din cele 18 pe care le administrează primăria au fost reabilitate în ultima jumătate de an.

Cele mai multe adăposturi din Reşiţa au fost construite în urmă cu 50-60 de ani.  „Noi avem subsol care este compartimentat. Nu are instalaţie de ventilare şi nici grupuri sanitare. Este folosit de locatari pe post de boxe, dar în termen de cel mult 24 de ore ar putea fi eliberat, în caz de Doamne Fereşte, un dezastru”, a spus astăzi Vlad Preda, preşedintele unei asociaţii de locatari. Adăposturi mai sunt în Reşiţa şi la Bazinul Olimpic, în Magazinul Nera din Centrul Civic sau la Romarta. Capacitatea acestora este de a proteja, fiecare, între  300 şi 1.000 de persoane, iar a celor care se află în subsolul imobilelor de 150 de persoane.

Centrul de Comandă de 7.000 de lei

Adăposturile sunt de anul trecut în administrarea Primăriei Reşiţa. Până atunci, ele au aparţinut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Zece au fost reabilitate imediat după ce au fost preluate de administraţie. În centrul de Comandă s-a făcut cea mai mare investiţie, după ce a fost dotat inclusiv cu pixuri şi creioane.

„Cetăţenii ar trebui să fie atenţi la subsoluri, acestea sunt luate în calcul pentru fondul de adăpostire”, a declarat Liviu Lance, inspector protecţie civilă din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al primăriei. Aceste spaţii sunt prevăzute cu instalaţii de ventilaţie electrice, dar care pot funcţiona şi mecanic după ce sunt acţionate manual.

„Doar 10.000 din cei aproximativ  81.000 de locuitori  pot fi adăpostiţi în caz de dezastru”, a declarat colonelul Gheorghe Tatomir, şeful Serviciului Protecţie Civilă din cadrul ISU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite