Reşiţa: Renata Bârz, o handbalistă pasionată de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dornică de afirmare, tânăra a ales Reşiţa ca a doua casă, unde a cunoscut adevărata performanţă. Crescută într-o zonă de munte, Renata Bârz a început să facă sport încă de la cinci ani.

„Primul contact cu lumea sportului a fost la schi, apoi am mers la patinoar. Ca orice copil,la o vârstă fragedă, am fost dusă de părinţi să practic cât mai multe sporturi. Am jucat tenis doi ani, iar în clasa I am fost selecţionată la handbal”, a spus tânăra.

Decizia finală
Periplul în lumea sportului s-a oprit la handbal. Calităţile fizice au făcut ca Renata să fie remarcată şi selecţionată la un club privat de handbal. „Ţin minte şi acum că eram în clasa I când am fost chemată la o selecţie. Atunci eram înaltă pentru vârsta mea. Am fost selecţionaţi 50 de copii din 100. Au urmat apoi ani de pregătire şi muncă în acest domeniu în care activez cu drag şi în prezent”, a spus handbalista.
O fire creativă, Renata a iubit de mică şi arta. Primul desen pe care l-a făcut a fost portretul bunicii. La numai 10 ani, aceasta a reuşit să reproducă în amănunt chipul bunicii. „Îmi place să desenez, primul desen a fost chipul bunicii pe o foaie de matematică. Mi-a ieşit portretul izbitor de bine, bunica şi acum îl păstrează, chiar l-a pus în ramă”, şi-a amintit cu emoţii tânăra.
După acest desen, părinţii au remarcat talentul fetei şi au înscris-o la cursuri de desen. Deşi juca handbal, Renata se împărţea între antrenamente, şcoală şi orele de pictură.

Pictură mozaic
Picturile mozaic, pe pânză, pictate cu culori acrilice o reprezintă pe tânără şi, deşi e pasionată de pictură şi a participat la numeroase concursuri, Renata a ales handbalul. „La desen e totul clar, ştii ce ai de pictat, însă în handbal totul e diferit. Trebuie să improvizezi şi trăieşti foarte multe emoţii. Îmi place spiritul de competiţie, îmi place să merg în cantonamente, sunt mereu în compania prietenelor din echipă. Este cu totul o altă lume”, a afirmat handbalista. Cu toate că la numai 17 ani a jucat la o echipă de Divizia A, în Baia Mare, Renata a renunţat o perioadă la handbal şi a început să profeseze tae-boe.

A fost şi antrenor
„Am fost antrenoare pentru câteva luni, îmi place şi această muncă dar nu am putut sta departe de handbal pentru mult timp. Am primit o ofertă de la Reşiţa şi am decis să îmi reiau activitatea handbalistică”, a spus tânăra. Decizia de a veni la Reşiţa s-a dovedit a fi una potrivită pentru handbalistă, echipa Reşiţei promovând în Liga Naţională. „Revenirea în handbal nu a fost uşoară, însă am avut ambiţie şi am reuşit”, a declarat Renata.

Întrebări şi răspunsuri

Unde ţi-ai mai dori să joci?
Mi-ar plăcea să joc în străinătate. La Viborg, în Danemarca. Acolo este altă mentalitate, femeile nordice au un caracter de luptătoare, aşa cum consider că sunt şi eu.

Ce studii urmezi după terminarea liceului?
Intenţionez să merg la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea de Vest din Timişoara. Vorbesc engleză, germană, italiană şi ungureşte şi cred că este un domeniu care îţi oferă numeroase posibilităţi în viitor.

Care este cea mai mare realizare până acum în sport ?
Cu siguranţă nimic nu se poate egala cu emoţiile pe care le-am simţit când am promovat în Liga Naţională. Pentru mine este o realizare foarte mare şi mă bucur că am reuşit împreună cu echipa şi domnul antrenor să aducem înalta performanţă la Reşiţa.

Ce-i place
„Îmi plac filmele psihologice, animalele, natura şi iubesc să fiu înconjurată de prieteni. Am un căţel rasa labrador canadian pe nume Shadow, îmi este ca un frate. Fiind o fire dinamică, îmi place şi să dansez, am urmat un curs de dansuri de societate şi hip-hop“, a spus Renata.

Ce nu-i place
„Nu îmi place kitch-ul, falsitatea, oamenii care se complac în anumite situaţii, eu consider că orice este posibil. Am şi un preparat culinar care nu îmi place, ficatul“, a conchis Renata.

Profil
Născut - 04.10.1989, Baia Mare
Educaţie - Liceul Mircea Eliade din Reşiţa, profil filologie-uman, clasa a XII-a
Ocupaţie - handbalistă
Familie - necăsătorită

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite