Reşiţa: Petru Berbentia predică unitatea creştinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele Berbentia a renovat biserici săteşti şi a construit o biserică nouă la Reşiţa, dar consideră că cea mai importantă construcţie este unitatea creştinilor.

Profil:

Născut: 13 iulie 1957,  la Şopotu Vechi,  Caraş-Severin
Educaţie: Seminarul Teologic Caransebeş, Facultatea de Teologie Sibiu
Experienţă: preot paroh la Reşiţa
Familie: căsătorit

Preotul Petru Berbentia spune că primul său model în viaţă a fost vărul său, Ioţa. Acesta era seminarist la Caransebeş şi îl impresiona cu vastele sale cunoştinţe şi cu talentul său la muzică. Apoi, părinţii lui s-au mutat lângă o biserică din Reşiţa, unde slujea preotul Gheorghe Ţunea, tatăl actualului prefect de Caraş-Severin. Preotul Ţunea l-a impresionat pentru că, deşi părea un om milităros pentru că fusese ofiţer în tinereţe, avea o nesfârşită răbdare cu copiii.

„Atunci m-am hotărât să dau examen la Seminarul Teologic de la Caransebeş. Tatăl  meu, care era un ţăran emigrat la oraş, calificat macaragiu la Halda de Zgură, mi-a spus doar atât: «să nu mă faci de râs». Asta a fost învăţătura simplă şi sănătoasă după care m-am ghidat toată viaţa. Cred că nu l-am făcut de ruşine”, a povestit preotul Barbentia.

Omul perfect
La Seminar i-a avut profesori pe preoţii Nicolae Beleanu şi Sorin Cosma, dar şi pe mulţi alţii despre care spune că sunt reprezentanţi atât de mari ai bisericii încât au ajuns în manuale. La Facultate i-a avut profesori pe preoţii Teodor Bodogaie şi Milan Pavel Şesan, despre care Berbentia spune: „Unul era atât de erudit, iar celălalt atât de organizat încât din îmbinarea calităţilor lor ar fi rezultat omul perfect”.

A renovat şi a înălţat

După absolvirea facultăţii i s-a pus în faţă o listă cu parohiile libere şi a ales satul Foeni, din Timiş. A renovat casa parohială, a renovat Mausoleul familiei Mocioni, apoi s-a mutat la Berzovia, unde a pus o altă parohie pe picioare.

A slujit şi într-o cantină
La Berzovia a înfiinţat corul “Colindiţa” cu care a avut mari succese la festivaluri din ţară, din Germania, Olanda, Ungaria, Serbia. „Muzica este foarte importantă pentru că muzica ne uneşte, ne alină şi ne bucură”, a spus preotul.  Când a venit la Reşiţa a slujit într-o cantină. A construit din temelii biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Govândari. Tot la Reşiţa a înfiinţat publicaţia „Foaia Govândarului”, la care scriu tinerii din parohie, dar şi somităţi în teologie. Preotul Berbentia este redactor-şef al publicaţiei, pe care o redactează, editează şi o pune în pagină singur.

În paralel, susţine rubrici la radio şi este invitat la televiziunea locală să vorbească pe teme religioase. „Presa este foarte importantă pentru răspândirea credinţei”, a spus Petru Berbentia.

Întrebări şi răspunsuri

De ce militaţi pentru ecumenism?
Hristos ne-a spus că toţi creştinii trebuie să fie una. Noi nu ştim când se va întâmpla, dar avem datoria să milităm pentru împlinirea a ce a spus Mântuitorul.

Aţi găsit deschidere pentru ecumenism  în alte ţări?
Nu numai că am cântat cu corul în bisericile romano-catolice din Bavaria, dar am şi slujit în zeci de biserici romano-catolice, ca preot ortodox. Am fost extraordinar de bine primiţi.

Sunt altfel creştinii de la oraş faţă de cei de la ţară?
La ţară oamenii sunt mai apropiaţi, la oraş există singurătatea omului pierdut în probleme. Sper că la biserică se simt mai uniţi.

Ce-i place

„Îmi place ordinea şi disciplina. În ordine se poate construi pentru oameni. Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii, unde nu există Dumnezeu nu există responsabilitate şi deci nu există ordine, e haos”, a spus preotul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place să mă ascund după deget, nu-mi place falsa smerenie, făţărnicia. Eu spun că fiecare om trebuie să-şi exprime credinţa cum îl îndeamnă sufletul. Acesta este curajul de a sta drept”, a explicat Petru Berbentia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite