Reşiţa: Mircea Creţan conduce maşini cu personalitate (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Mircea Creţan conduce maşini cu personalitate (GALERIE FOTO)
Reşiţa: Mircea Creţan conduce maşini cu personalitate (GALERIE FOTO)

Pasiunea pentru Volkswagen 1300 l-a făcut să investească mulţi bani, dar şi timp pentru a repune pe roţi şapte astfel de maşini.

Profil
Născut - 11.11.1973
Educaţie - Studii medii
Experienţă - 1993-2000 a fost mecanic, iar din 2000 este şofer la Inspectoratul Teritorial de Muncă
Familie - necăsătorit

Mircea Creţan este un tânăr care sare în ajutorul oricui îi cere sfatul atunci când apare o defecţiune a unui autoturism. Face acest lucru fără niciun fel de problemă.

Totuşi, cel mai fericit este atunci când cineva îl întreabă câte ceva despre maşinuţele lui. De-a lungul vremii el a avut trei Volkswagen 1300, dar şi un Volkswagen Transporter tip 2 cu nouă locuri.  Vorbeşte cu multă pasiune de maşinile sale, iar faţa i se luminează.

Prima achiziţie: 1992

„Din copilărie, de când aveam zece ani, am făcut o pasiune pentru W 1300. Când am fost mic am avut machete ale maşinilor. Făceam colecţie şi schimb cu băieţii la bloc. Îmi amintesc că prima broscuţă mi-am cumpărat-o în anul 1992. Am dat pe ea 700 de mărci. Maşina nu era în stare de funcţionare aşa că am lăsat-o la cineva la curte. Am fost nevoit să plec în armată, iar când am revenit am fost şocat. Cel căruia îi lăsasem maşina mi-a dat-o. Cât am fost în armată, am visat la cum o voi face, dar nu a fost să fie. Atunci am jurat că nu mai las nicio maşină pe dreapta”.

După această întâmplare, Mircea  nu a mai avut ani de zile un Volkswagen 1300. A doua maşină şi-a cumpărat-o de abia în anul 1998. „Mi-am luat tot un 1300. W 1300 are acel ceva care-l face elegant, stilat. Toate broscuţele sunt frumoase, dar acest model este cel mai aproape de sufletul meu. Stârneşte admiraţia tuturor, smulge zâmbete pe stradă. Am lucrat la cea de-a doua maşină timp de trei ani cu doi prieteni. Piesele costă, iar în acea perioadă se stătea mult după comenzi. Mi-am pierdut multe zile în atelier. Am citit şi am studiat pentru a mă pune la punct. Pe a doua broscuţă am dat 900 de mărci şi am investit în ea peste 2.000 şi multă muncă. Dar când a fost gata am plecat cu ea în Germania”, a precizat Mircea.

Pasiunea s-a extins şi la bus-uri

În acest moment maşina pe care Mircea o conduce este un Wolkswagen Transporter tip 2. A fost cumpărată în urmă cu trei ani de la o asociaţie de caritate. “Maşina a fost chinuită. Am făcut-o bucăţi pentru a o putea reface aşa cum trebuie. 700 de euro am investit numai în vopsea şi în manoperă. Reparaţia ei a depăşit 2.500 de euro. Este o maşină care se conduce foarte uşor, chiar dacă este bus. Este al doilea transporter. Am mai avut unul în 2001. Acum mă pregătesc să mă apuc de reparaţii din nou. Broscuţa pe care o am este trasă pe dreapta. Momentan adun piesele. Pot să lucrez de dimineaţa până seara la recondiţionarea lor. Mă simt foarte fericit atunci când fac acest lucru”, a spus Mircea.

A recondiţionat şapte „broscuţe”


Mircea a lucrat, de-a lungul anilor, pentru a recondiţiona şapte astfel de brocuţe. A făcut acest lucru cu mult drag şi cu multă dăruire. Este mândru că a reuşit să infecteze şi alţi prieteni cu acest microb, iar acum se gândeşte că ar fi timpul ca în Reşiţa să existe un club al fanilor VW.

Întrebări şi răspunsuri
Te-ai gândit la o afacere?
Da, dar nu am avut curajul necesar. Nu m-a ajutat nici bugetul. Acum îmi dau seama că ar fi mers. Cei care au bani sunt pasionaţi de maşinile vechi. Eu mi-am ajutat mulţi prieteni să le refacă. Fac acest lucru pentru că aceste maşini au caracter şi trezesc nostalgia.

De obicei se caută maşinile care atrag fete. Ai astfel de rezultate?
Un zâmbet tot reuşesc să le fur.
ll Ce maşină ţi-ai lua dacă ai câştiga la loto?
30 de broscuţe şi pe toate le-aş face funcţionale, Şi un Porsche 911, model oldy.

ce-i place
„Să călătoresc, să vizitez locuri noi. Să am timp să învăţ mai multe depre istoria broscuţelor pentru că am de unde. Am fost la Wolfsburg la muzeul W şi am văzut acolo multe, am plecat impresionat.”
ce nu-i place
„Minciuna, răutatea, invidia. Oamenii care nu se ţin de promisiuni şi care încearcă să facă tot posibilul pentru a înrăutăţi o situaţie”, a conchis şoferul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite