Resita: Emilia Modrigan, o educatoare cu suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcată într-un costum colorat de clovn şi cu un nas mare şi roşu, tânăra aduce zâmbete pe feţele copilaşilor.

Profil
Născuta - 13.09.1976, la Caransebeş
Educaţie - Facultatea de Inginerie Economică, Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa
Experienţă - institutor-educator
Familie - căsătorită şi are un băieţel

De mică a iubit informatica şi îşi dorea să facă un liceu cu acest profil la Timişoara, însă Emilia a fost îndrumată de părinţi să urmeze cursurile Liceului Pedagogic.  La vremea respectivă, acest domeniu oferea un loc de muncă sigur. „În clasa a opta îmi doream să urmez Politehnica, îmi plăceau calculatoarele şi informatica, însă părinţii mi-au propus altceva. Ei se gândeau la o şcoală care să îmi ofere un post sigur, potrivit pentru o domnişoară, şi am decis să merg la Liceul Pedagogic de la Caransebeş”, a explicat tânăra.

La terminarea liceului, în urma repartiţiei posturilor care se făcea la acea vreme, Emilia a ales să vină la Reşiţa pe un post de educatoare. „A fost greu la început. Nu aveam cunoştinţe, nu aveam prieteni. Am stat în gazdă, apoi, la un an de zile, l-am întâlnit pe soţul meu şi m-am mutat definitiv la Reşiţa”. Emilia Modrigan şi-a dedicat întreaga sa activiate copiilor. Timp de 13 ani, reşiţeanca prin adopţie a contribuit la educarea a generaţii întregi de copii. „Este deosebit să lucrezi cu copiii, eşti mereu tânăr,  mereu pus la încercare. Cu micuţii trebuie să improvizezi, tot ce se învaţă la vârsta peşcolară între trei şi şapte ani se face prin joc. Trebuie să înveţi să te ridici la nivelul copiilor”, a afirmat educatoarea.

Fiecare zi a fost o nouă provocare. „M-am implicat mereu în activităţile pe care le desfăşuram în cadrul grădiniţei. Organizam pentru copii serbări tematice, unde mă costumam în diferite personaje. Cel mai des mă îmbrăcam în clovn”, a povestit Emilia. Aceste petreceri organizate la grădiniţă au transformat o simplă joacă într-un hobby.

Pictatul pe faţă, cadou pentru micuţi

„Prima petrecere la care m-am costumat în clovn a fost cea organizată pentru fiul meu Şerban. Am vrut să fie o petrecere mai deosebită. După aceasta, au început să apară primele solicitări de a participa la zilele de naştere ale copiilor prietenilor mei”, îşi aminteşte tânăra.

Petrecerile  au devenit din ce în ce mai dese, iar imaginaţia tinerei a fost tot mai solicitată. „Deşi de multe ori era obositor să merg la petreceri după orele de la grădiniţă, zâmbetul şi fericirea copiilor mă făceau să uit de oboseală”. Mereu inovatoare, Emilia a venit cu o propunere nouă pentru petrecerile puştilor - pictatul pe faţă. „Totul a plecat de la activitatea organizată la gradiniţă, am vrut să le propun copiilor să ne jucăm, să pictăm, să facem jocuri de cunoaştere. Copiii au fost foarte receptivi şi am decis să fac aceste picturi pe faţă şi la petreceri”, a mai spus Emilia.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă nu erai educatoare, te-ai fi descurcat în meseria de clovn?
Cred că ar fi fost mai greu, trebuie să ştii cum să lucrezi cu copiii, să nu îi laşi să se plictisească. Este foarte important să le acorzi atenţie, nu este uşor să te ocupi de copii şi faptul că sunt educatoare mă ajută să ştiu cum să abordez copiii la petreceri.

Crezi că părinţii au greşit când te-au îndrumat spre pedagogie?
Se pare că nu. Acum, după 13 ani petrecuţi ca educatoare, nu mă vad făcând altceva. Cred că m-am născut cu această vocaţie şi mă bucur în fiecare zi de zâmbetul micuţilor.

Ai pictat până şi pereţii grădiniţei la care lucrezi, de ce?
A fost prima dată când am făcut aşa ceva, doamna directoare m-a rugat să pictez un perete. A fost o provocare şi am ajuns să pictez până la urmă toţi pereţii din grădiniţă. Am realizat că, dacă pui suflet în ceea ce faci şi dacă faci cu drag un lucru orice este posibil.

Ce-i place

„Îmi plac lucrurile unicat, muzica bună, ieşirile în natură. Iau rucsacul în spate şi plec împreună cu familia să vizităm peşteri sau să facem o plimbare în aer liber”, a spus Emilia.

Ce nu-i place

„Invidia şi răutatea celor care ne înconjoară. Nu îmi place că oameni, aruncă deşeuri în natură, multe zone fiind pline de gunoaie”, a spus Emilia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite