Resita: Cernobîl de România: apă cu uraniu la Ciudanoviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul, leucemia sau copiii născuţi cu malformaţii sunt realităţile vieţii în oraş.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că urmele de uraniu din sursele de apă nu depăşesc limitele admise.

Valoare admisă sau nu, uraniul există. Medicii de specialitate susţin astăzi că nu contează valoarea, ci cantitatea folosită. În doză minimă, uraniul este periculos pe termen lung. Leucemia, cancerul, exemele, afecţiuni ale pielii şi malformaţiile congenitale sunt doar o parte dintre bolile la care sunt expuşi astăzi locuitorii din Ciudanoviţa. „Au fost multe cazuri în aceea zonă în care destule mame au născut copii malformaţi. Altele au avut avort spontan, iar lista problemelor poate continua. Unii, mai norocoşi,  au trăit şi se tratează şi astăzi“, a spus Daniel Popovici, medic pediatru din Reşiţa.
Unul dintre ei este Mircea Goloşie. Bărbatul în vârstă de 57 de ani a reuşit să învingă cancerul. „Pentru că efectuam cercetări metalurgice în Ciudanoviţa mi s-a distrus sistemul imunitar şi am făcut cancer. Astăzi, mă simt mult mai bine“, a spus inginerul Goloşie.

Exploatări periculoase

Primele exploatări de uraniu din ţara noastră s-au făcut în perioada interbelică  la Ciudanoviţa în Caraş- Severin şi Ştei din judeţul Bihor. Minereul a fost depozitat la întâmplare, însă, atunci când ruşii au plecat, haldele radioactive au rămas nemarcate. În Ciudanoviţa sunt oameni care, în necunoştinţă de cauză, au folosit ca materiale de construcţii pietre şi nisip din haldele radioactive. Zeci de persone sunt şi astăzi afectate de urmele uraniului.

Uraniu „legal” în apă

Controalele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin arată totuşi contrariul. În legislaţia actuală există o valoare admisă a uraniului în mediu. Apa din 24 de surse potabile din Caraş-Severin a fost examinată de specialiştii laboratorului DSP. În rapoartele prezentate de aceşta valoarea nu depăşeşte limita legală.

„La prima vedere, numărul determinărilor radioactive apare mic. Ţinem să menţionăm că avem o singură instalaţie pentru determinarea radioactivităţii ceea ce a limitat numărul determinărilor de radioactivitate a apei potabile“, afirmă Bugaru Fiu chimistul principal, inginer la DSP.

Au fost multe cazuri în care destule mame au născut copii malformaţi
Daniel Popovici, medic pediatru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite