Resita: Angajatul ideal rezistă la stres şi criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile au la dispoziţie unelte noi şi gratuite pentru a evalua competenţele angajaţilor.

Firmele sunt ajutate să descopere şi să valorifice la maximum abilităţile celor pe care îi plătesc.

Departamentele de resurse umane şi conducerile companiilor din Timişoara învaţă să păstreze angajaţii capabili şi să le pună în evidenţă cunoştinţele. În timp ce majoritatea companiilor disponibilizează abuziv, fără niciun plan, experţii îi îndrumă pe cei care conduc firmele bănăţene să facă o analiză completă a personalului, prin care să vadă ce oameni pot fi înlocuiţi şi care sunt poziţiile cheie din companii.

„Întreprinderile au răspuns neobişnuit la criză, astfel că după recesiune vor rămâne fără oamenii buni şi fără competenţe”, a spus Massimo Favia, administrator al companiei de resurse umane Planetwork Studium.

Chestionar online

Companiile care se hotărăsc să se alinieze la tendinţele din străinătate îşi pot evalua managerii dacă apelează la teste speciale, utilizate cu succes în Uniunea Europeană. Planetwork Studium oferă gratuit 300 de astfel de teste pentru companii şi 100, pentru studenţi. Instrucţiunile de folosire sunt simple. Managerii se înscriu pe Internet, după care răspund la o serie de chestionare online şi sunt evaluaţi de o echipă formată din cinci specialişti. În mai puţin de o lună, managerii primesc un raport personal, care ţine cont de competenţele lor, dar şi de modul în care acestea sunt folosite în companie.

Investiţie necesară în oameni

Specialiştii în resurse umane îi sfătuiesc pe angajatorii bănăţeni să ţină cont şi de abilităţile umane ale salariaţilor, nu doar de cele tehnice. „Rezistenţa managerilor la stres poate fi testată de la început, iar companiile pot afla pe cine se pot baza în situaţii de criză dacă apelează la metode de evaluare adecvate”, a mai spus Favia.

Potrivit acestuia, companiile din Banat sunt încă la început în evaluarea personalului şi realizarea unui traseu de formare pentru fiecare angajat. „Firmele se plâng că nu au timp pentru evaluarea şi dezvoltarea competenţelor umane ale salariaţilor, dar investiţia este mică în comparaţie cu rezultatele”, a mai spus Favia. Formarea continuă a angajaţilor este de folos atât conducerii companiilor, cât şi salariaţilor, dar problema este lipsa recunoaşterii internaţionale a competenţelor umane. Pentru a atrage atenţia firmelor asupra fiecărei persoane angajate, Planetwork Studium organizează în 14 mai, la Filarmonica „Banatul”, un workshop cu tema „Dezvoltarea competenţelor şi competenţele pentru dezvoltare”, la care accesul este gratuit.

În mai puţin de o lună, managerii primesc un raport personal, care ţine cont de competenţele lor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite