Reşiţa: Alaiul „urşilor“ alungă iarna din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străzile din Reşiţa au fost invadate astăzi de sute de oameni îmbrăcaţi în port popular.

Participanţii au venit din toate zonele judeţului pentru a participa la o nouă ediţie a „Alaiului Primăverii”, eveniment care are loc la Reşiţa de 28 de ani. Această manifestare culturală este organizată de Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale.

„Alaiul Primăverii“ a fost deschis cu o paradă a portului popular. Membrii ansamblurilor folclorice s-au prezentat cu veşmintele într-o defilare de la Liceul Traian Vuia la Parcul Tricolorului. Ansamblurile participante au fost din Armeniş, Bolvaşniţa, Oraviţa, Luduş sau Moldova Nouă. Atracţia spectatorilor care au fost interesaţi de folclor au fost „Urşii de la Ciclova Română”.

„Noi avem un dans arhaic ciobănesc prin care sugerăm alungarea iernii şi a vremii urâte şi reci şi chemăm primăvara. Suntem numai bărbaţi. Femeile nu sunt acceptate. Suntem îmbrăcaţi în cojoace de oaie şi legaţi cu clopote la brâu. Acestea ar trebui să alunge spiritele rele”, a spus Dănuţ Matei, dansator.

„Semenicul“ a primit aplauze


Spectacolul a fost deschis de gazde. Ansamblul „Semenicul”, trupa Centrului pentru Promovarea Culturii, a făcut publicul să aplaude din toate puterile. Soliştii care au încântat publicul au fost Cătălina Pâşlea şi Răfăilă Vincu.

„Parada este foarte importantă pentru că oamenii pot să vadă costume populare vechi, să înveţe câte ceva despre tradiţii. Noi am deschis spectacolul. Ordinea nu a fost stabilită dinainte, pentru a nu se crea discuţii. Toate intrările pe scenă au fost trase la sorţi”, a spus Nistor Ghimboaşă, coregraful ansamblului „Semenicul”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite