Incidente înregistrate în ziua alegerilor în Republica Moldova - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidente înregistrate în ziua alegerilor în Republica Moldova - Revista presei interne
Incidente înregistrate în ziua alegerilor în Republica Moldova - Revista presei interne

Presa internă de astăzi scrie despre "prezenţa" persoanelor decedate la alegerile din Republica Moldova, rănirea a doi membri ai opoziţiei de la Chişinău sau voturile din Transmistria pentru forţele democrate. Pritnre alte subiecte, la votul din Moldova au fost fraude şi focuri de armă, iar o persoană figurează de 52 de ori pe listele de alegători.


Comuniştii şi-au adus votanţi din mormânt şi de la ospiciu.

Legislativele organizate de regimul comunist de la Chişinău au fost marcate de numeroase încălcări ale legislaţiei electorale: morţi trecuţi pe liste, bolnavi psihic la urne şi vot multiplu. Partidul Comuniştilor (PCRM) a câştigat scrutinul parlamentar anticipat de ieri. Primele rezultate preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a circa 36% din voturile exprimate îi creditează pe comunişti cu 48,5 la sută din voturi, comparativ cu 49,48 la sută, cât au obţinut la precedentul scrutin. Rezultatul aduce PCRM 49 din cele 101 de mandate parlamentare, scrie Evenimentul Zilei.

Doi membri ai opoziţiei, răniţi într-un incident armat în R.Moldova.
Doi reprezentanţi ai Alianţei Moldova Noastră au fost răniţi de către o persoană ce însoţea reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor la o secţie de votare din localitatea Sângera, după ce observatorii din partea opoziţiei au atras atenţia asupra unor încălcări comise de comunişti, potrivit Cotidianul. Ştefan Bumbu, liderul local al AMN din Sângera, municipiul Chişinău, şi fiul său au fost răniţi în urma unui atac armat din partea unei persoane neidentificate aflată în compania a doi consilieri PCRM, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov. Lui Ştefan Bumbu, care este şi viceprimarul localităţii, i s-a aplicat o lovitură puternică în faţă, iar fiul său este rănit la picior şi în acest moment este internat la spital, după ce poliţiştii l-au dus mai întâi la Comisariatul de poliţie Botanica din Chişinău pentru a-l interoga.

Voturi din Transnistria pentru forţele democrate.
Varniţa, raionul Anenii Noi. Lângă Tighina. În coasta autoproclamatei republici moldoveneşti transnistrene. După prima barieră a poliţiei moldoveneşti, unde ni se notează tacticos datele, trecem de "pacificatori" (trupe ruseşti, moldoveneşti sau transnistrene, care asigură paza în apropiere de graniţă), scrie Jurnalul Naţional. O tanchetă care nu dă semne că ar mai funcţiona, soldaţi cu puştile pregătite, dar nefolosite de multă vreme. Drumul, care se umple de praf în urma maşinilor cu număr de Moldova sau de Transnistria, ne conduce pe ritmul muzicii. Melodiile de petrecere răsună în difuzoare, auzindu-se încă de la intrarea în localitate.

Fraude şi focuri de armă la votul din Republica Moldova. Persoane care locuiesc fictiv în casa altora, morţii din nou pe liste, împiedicarea dreptului de vot, bolnavi psihic aduşi la vot cu ambulanţele, buletine de vot doar în limba rusă. Situaţia de la scrutinul din 5 aprilie s-a repetat la alegerile legislative anticipate ce s-au desfăşurat, ieri, în Republica Moldova. Observatorii din partea organizaţiilor nonguvernamentale, dar şi cei politici au reclamat fraude la vot: persoane decedate introduse pe listele electorale, persoane fictive în dreptul cărora a fost trecut domiciliul altora. „La noi în apartament sunt încrise trei persoane, însă când am venit azi să votez, am depistat că mai locuieşte una”, a declarat Svetlana Cotur pentru Jurnal de Chişinău, citat de Gândul.

O persoană figurează de 52 de ori pe listele de alegători. O persoană figurează de 52 de ori în listele de alegători, cu date diferite ale buletinului de identitate, afirmă Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009, citată de Info-Prim Neo. Această situaţie a fost semnalată la Cimişlia, în sudul Republicii Moldova, transmite Cotidianul. Pe de altă parte, la secţia 202, sectorul Râşcani din capitală, alegătorii au depistat pe adresa domiciliului lor persoane străine, iar unele dintre acestea figurează că au votat. La fel, în mai multe secţii de votare observatorii au identificat în listele de alegători persoane care au decedat sau care nu mai locuiesc la adresa respectivă demult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite