Repetiţia pentru 1 Decembrie anunţă zile grele pentru şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.200 de militari, 55 de maşini de război şi 24 de aparate de zbor au participat, ieri, la prima repetiţie pentru parada militară din 1 Decembrie, blocând traficul pe şoseaua Kiseleff,

Aproape 1.200 de militari, 55 de maşini de război şi 24 de aparate de zbor au participat, ieri, la prima repetiţie pentru parada militară din 1 Decembrie, blocând traficul pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei şi strada Monetăriei, între orele 9.00 şi 13.00. Tropăitul paşilor de defilare şi zgomotul şenilelor s-au amestecat cu claxoanele indignate ale şoferilor luaţi prin surprindere, iar aglomerarea de amfibii blindate, humvee-uri şi lansatoare de rachete a concurat cu rândurile de maşini înţepenite în intersecţia din Piaţa Presei. Acelaşi balamuc se va întâmpla miercuri, la ultima repetiţie, şi vineri, când va avea loc defilarea propriu-zisă.
Cu humvee-urile la paradă
După ultima încorporare de soldaţi în termen şi ultimul jurământ depus în regim obligatoriu, se pregăteşte şi cea din urmă paradă de Ziua Naţională organizată într-o Românie non-UE. 800 de soldaţi din cadrul Ministerului Apărării şi 400 de cadre din Ministerul Administraţiei şi Internelor au defilat pe sub Arcul de Triumf, în timp ce o voce din difuzoare le făcea introducerea. Atraşi de marşurile care acopereau fonic slujba de duminică de la mânăstirea Caşin, vreo 200 de curioşi s-au strâns să privească "Armata". N-au lipsit nici taţii cu copii în cârcă, nici bătrânii nostalgici după 10 mai, Ziua Monarhiei. Iar Armata a ţinut să-şi arate faţa europeană şi nord-atlantică, etalând, printre altele, câte cinci sisteme de rachete aer-sol tip HAWK, cinci unităţi de artilerie antiaeriană cu nume de cod "Gepard", cinci humvee-uri proaspăt donate de Guvernul SUA şi nouă elicoptere Puma Socat.
Trupele SPP, prezenţă în premieră
Repetiţia de ieri a scos din umbră, pentru prima dată în istoria postdecembristă, agenţii Serviciului de Protecţie şi Pază. Alături de obişnuitele "maşini negre", în coloana oficială a SPP şi-au turat motoarele uniţăti de motociclete şi autospeciale. Chiar şi conducătorul paradei, general-maiorul Neculai Băhrăneanu, a recunoscut că defilarea din 2006 va avea mai mult fast decât în anii precedenţi. "Mă aflu la cel de-al cincilea an în care conduc festivitatea de 1 Decembrie şi pot să spun că anul acesta vor participa cele mai multe forţe: 1.200 de militari şi 100 de mijloace tehnice", a declarat Neculai Băhrăneanu, menţionând că pe 29 noiembrie, începând cu ora 11, va avea loc o a doua repetiţie.
Nervii pietonilor
şoferii bucureşteni nu au fost singurii care au scrâşnit din dinţi ieri. Pietonii neinformaţi au fost nevoiţi să traverseze parcul Herăstrău sau să facă un ocol pe la Aeroportul Băneasa pentru a ajunge în Piaţa Presei. Toate acestea deoarece liniile 131, 330 şi 335 au deviat pe traseul bulevardul Aviatorilor, strada Nicolae Caramfil, bulevardul Aerogării, şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Aeroportul Băneasa. Alte linii cu traseul schimbat au fost 205, 282 şi 783, aceleaşi modificări fiind aşteptate şi pentru zilele de 29 noiembrie şi 1 decembrie. De confuzia pietonilor au profitat în special microbuzele din zona Băneasa, pentru care s-au bătut sute de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite