Renta viageră moare odată cu proprietarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renta viageră primită de către ţăranii care îşi vând ori arendează pământul nu va putea fi lăsată moştenire urmaşilor. Cu alte cuvinte, moştenitorii nu se vor alege cu nimic în primul

Renta viageră primită de către ţăranii care îşi vând ori arendează pământul nu va putea fi lăsată moştenire urmaşilor. Cu alte cuvinte, moştenitorii nu se vor alege cu nimic în primul caz, odată înstrăinat terenul, în timp ce în cazul arendării, ei vor rămâne cu pământul. Despre ceea ce trebuie să facă proprietarii de terenuri care nu mai pot lucra pământul şi cine sunt persoanele care pot cumpăra aceste suprafeţe ne informează directorul general al Agenţiei Domeniului Statului (ADS), Barna Tanczos.
- În ce condiţii poate ajunge rentier la stat un proprietar de terenuri agricole?
- Rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care deţine în proprietate până la 10 hectare de teren agricol şi care vinde sau arendează o anumită suprafaţă. Pentru fiecare hectar înstrăinat, renta viageră agricolă primită de la stat reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an şi se reduce la 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Trebuie precizat că nu pot fi înstrăinate sau arendate toate categoriile de terenuri agricole, ci numai acelea care după anul 1990 nu au făcut obiectul altei înstrăinări. În acelaşi timp, odată ce primeşte renta viageră, beneficiarul nu va putea să rămână proprietar decât pe o suprafaţă de teren de până la jumătate de hectar pentru folosinţă personală.
- Ce trebuie să facă un proprietar pentru a ajunge rentier?
- Persoana care îndeplineşte condiţiile enumerate, după încheierea contractului de vânzare-cumpărare sau de arendă trebuie să se prezinte la unul din birourile Oficiului Naţional de Rentă Viageră Agricolă (ONRVA) cu documentul respectiv, în original şi copie. La dosar mai trebuie anexată copia după buletin sau cardul de identitate, o cerere tip, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că suprafaţa de teren pe care o mai deţine nu depăşeşte o jumătate de hectar.
- Rentierii depăşesc o anumită vârstă. Ce se întâmplă în cazul decesului acestora?
- Renta viageră agricolă este personală şi netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului. După acest moment, moştenitorii vor încasa ultima rată scadentă la data decesului, în cel mult trei luni după deces. În situaţia arendării, moştenitorul va rămâne cu terenul respectiv.
- Cine poate cumpăra sau arenda pământul?
- Orice persoană fizică sau juridică poate să achiziţioneze ori să ia în arendă terenuri agricole pentru a dezvolta ferme. Doritorii se pot adresa birourilor ONRVA sau direct ADS, unde se înregistrează fiecare intenţie de vânzare sau arendare din partea unui proprietar. De aici, investitorul poate lua legătura cu deţinătorul de terenuri agricole, cu care va încheia contractul de vânzare-cumpărare, respectiv de arendă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite