Renii de la Cisnădie suferă de cald

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sas creşte şi închiriază animalele lui Moş Crăciun, pe care le hrăneşte cu concentrate din Germania Thomas Georg Herbert creşte în curtea sa, la Cisnădie, judeţul Sibiu, şase reni

Un sas creşte şi închiriază animalele lui Moş Crăciun, pe care le hrăneşte cu concentrate din Germania

Thomas Georg Herbert creşte în curtea sa, la Cisnădie, judeţul Sibiu, şase reni pe care i-a cumpărat tocmai din Suedia, informează Rompres. Sasul are o pasiune deosebită pentru aceste animale aduse tocmai de la Polul Nord şi le tratează cu multă grijă şi cu concentrate speciale, importate din Germania.

Cu toate acestea, renii de la Cisnădie nu sunt prea încântaţi de clima din România.

Thomas Herbert s-a gândit să crească reni în urmă cu cinci ani, când a făcut o excursie împreună cu familia în ţinuturile nordice. Atunci a fost şi prima oară când a văzut aceste animale de poveste în carne şi oase. Renii lui Herbert se hrănesc deocamdată cu concentrate speciale, dar anul viitor vor avea parte de o păşune mare, pe care proprietarul lor intenţionează să o cumpere numai pentru ei.

Şocaţi de drum

Renii au ajuns din Suedia la Cisnădie cu un camion, iar drumul nu le-a fost deloc uşor. În timpul transportului, doi dintre ei şi-au pierdut coarnele, dar nici celorlalţi nu le-a fost prea bine. Când maşina a ajuns la poarta fermierului sibian şi animalele au fost debarcate, acestea erau tare uimite şi nu se mişcau din loc. Încet-încet, renii şi-au revenit, dar vara încă suferă de căldură.

Dacă renii vor rămâne sănătoşi şi le va merge bine, în ciuda climei, Herbert are de gând să mai aducă în Cisnădie şi alte exemplare. Înainte de Crăciun, singura grijă a renilor este zăpada. Astfel de animale, care trăiesc în mod normal în Alaska, Groenlanda, nordul Americii, în Siberia sau în Scandinavia, preferă zonele răcoroase şi umede în care se înregistrează temperaturi ce nu depăşesc 15 grade Celsius. Thomas Herbert spune însă că renii se pot obişnui cu clima din România.

Înhămaţi la Bucureşti şi la Timişoara

Cei şase reni au vârste cuprinse între doi şi patru ani. Ei au fost botezaţi şi acum, în preajma sărbătorilor, patru dintre ei au plecat spre Bucureşti şi spre Timişoara, unde copiii îi vor vedea înhămaţi la sania lui Moş Crăciun. La Timişoara, renii au fost cazaţi la grădina zoologică şi au primit, spun angajaţii primăriei din Timişoara, îngrijiri şi hrană adecvate.

Georg Herbert nu a vrut să spună câţi bani a plătit în Suedia pentru reni şi nici nu vrea să dezvăluie cu câţi bani i-a închiriat primăriilor din Timişoara şi din Bucureşti. El nu este însă singurul care s-a apucat de crescut reni. Anul trecut, un alt român a scos la vânzare, pe internet, reni la preţul de 4.500 de euro bucata.

Organizaţia pentru protecţia animalelor încă nu a intervenit în această mică afacere, dar specialiştii spun că - cel puţin vara - renii au nevoie de condiţii speciale, astfel încât temperatura mediului ambiant să nu crească peste 15 grade.

Renii migrează pentru că vor să stea la frig

Renul e un animal robust, care trăieşte în zonele reci ale globului. Se hrăneşte cu ierburi, licheni şi ciuperci, pe care le caută sub zăpadă. Lichenii constituie hrana de bază a acestor animale şi, cum ele sunt plante bogate în calorii, îi ajută pe reni să reziste temperaturilor scăzute din regiunile în care trăiesc. În funcţie de anotimp, renii migrează în căutarea hranei şi a locurilor în care temperaturile sunt scăzute, deoarece nu iubesc umezeala şi căldura.

Încă din preistorie, renii constituiau un mare ajutor pentru oamenii gheţurilor. Acest fapt a fost constatat din picturile murale descoperite în peşteri. Pentru laponi creşterea renilor este la fel de veche ca şi timpul, iar în Norvegia şi Suedia turmele de reni sunt protejate. Uneori însă, renii sunt vânaţi în numeroase regiuni ale lumii, pentru carne şi pentru blană.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite