Renaşterea nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Creşterea" pare să fi rămas singurul parametru de evaluare a calităţii unei economii. Creşterea populaţiei mondiale se adaugă la creşterea consumurilor de orice. Pe lângă alte resurse,

"Creşterea" pare să fi rămas singurul parametru de evaluare a calităţii unei economii. Creşterea populaţiei mondiale se adaugă la creşterea consumurilor de orice. Pe lângă alte resurse, de felul celor nutritive, grija cea mare este energia - pentru încălzit şi gătit, pentru instalaţii de forţă şi transportat munţii din loc. De câteva decenii, rezervele fosile scad într-un ritm conştientizat, cu toată adăugarea de noi zăcăminte şi tehnologii de extracţie şi rafinare. Ultima îngrijorare este schimbarea climatică, la care neîndoios contribuie şi emisiile care urmează arderii hidrocarburilor.

Soluţia verificată este în Franţa, unde centralele nucleare produc circa 80% din energia electrică pe care ţara o consumă sau o exportă. Statul francez, prin grupul Areva, aplică această experienţă oriunde în lume. De pildă, la concurenţă cu americanii sau japonezii, în China, unde sunt planificate 26 de noi reactoare până în 2020. Constructorii ruşi se ocupă de zecile de noi centrale nucleare naţionale şi revin în Bulgaria. India a inventat chiar reactorul low-cost!

Invers, cancelarul Schroeder obţinuse renunţarea la pericolele implicite energiei atomice; după Blair, cancelarul Merkel le readuce în actualitatea acceptabilă. Opinia publică suedeză abia descoperă fisuri în securitatea nucleară a ţării. La îndemâna cetăţenilor stă doar reducerea consumurilor - se poate începe cu înlocuirea becurilor incandescente. În rest, Domnul cu noi!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite