Relaţia dintre Rusia şi China dă semne de slăbiciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China este conştientă că are multe de pierdut dacă un imperiu rus propulsat de petrol şi-ar face apariţia

O a doua lună de miere rareori reuşeşte să reaprindă pasiunea într-un cuplu. Însă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia şi China au încercat să reînnoade relaţia strânsă ce existase între cele două ţări înaintea denunţării lui Stalin de către Nikita Hruşciov, în 1956. Relaţiile reînnoite dintre Beijing şi Moscova au părut a fi mai curând de convenienţă - având scopul de a contracara hegemonia SUA - decât din convingere. Acum, după războiul ruso-georgian s-a spulberat până şi iluzia “atracţiei” dintre cele două ţări. (…)

În timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, soldaţii chinezi şi ruşi făceau manevre militare comune, iar cele două ţări au devenit puteri dominante în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care, în opinia unora dintre analiştii europeni, părea un efort de a contrabalansa NATO. Au existat, de asemenea, ani întregi în care s-au făcut schimburi culturale bilaterale, menite să sublinieze faptul că statele împărtăşeau nu doar pragmatismul geopolitic, ci şi legături culturale şi istorice reale.(…)

După invazia rusă asupra Georgiei, Beijingul şi-ar putea regândi relaţia cu Moscova. Există posibilitatea ca lumea politică din China să nu fie dispusă să adopte o politică dedicată “opririi inamicului”, însă după modificările teritoriale suferite de Georgia şi după ce Rusia a pretins supremaţie asupra unei zone de “influenţă privilegiată”, China priveşte Rusia ca pe o posibilă ameninţare strategică.

Spre exemplu, China a refuzat să recunoască independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, încurajând şi alţi membri ai Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai să procedeze la fel. Motivele nu sunt greu de identificat. Ca principiu general al politicii străine, China consideră că graniţele naţionale sunt sacrosancte. Nicio putere, nici măcar ONU, nu ar trebui să-şi permită să le schimbe fără consimţământul ţării în cauză.

Mai important, China consideră dezmembrarea URSS ca fiind una dintre cele mai benefice evenimente din istorie. În loc de a se mai confrunta cu un imperiu sovietic sau rus, de cele mai multe ori ostil, după 1991 a apărut un număr mare de noi state-tampon. Independenţa lor este acum deosebit de importantă pentru securitatea naţională a Chinei. Prin urmare, orice eforturi ruseşti de a stabili chiar şi suzeranitate informală asupra fostelor state sovietice se vor lovi de rezistenţa Chinei.

„The Moscow Times“, 2 octombrie 2008

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite