Rehn lasă Bucureştiul corigent pe toamnă din cauza Sofiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană nu va face pe 16 mai recomandarea, pe care o aşteaptă România şi Bulgaria, pentru data aderării la 1 ianuarie 2007, susţin surse din CE citate şi de "Der Standard" şi AFP. O

Comisia Europeană nu va face pe 16 mai recomandarea, pe care o aşteaptă România şi Bulgaria, pentru data aderării la 1 ianuarie 2007, susţin surse din CE citate şi de "Der Standard" şi AFP. O decizie asupra datei aderării va fi luată abia în toamnă, pentru a menţine presiunea asupra procesului de reformă, mai ales în domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie, din cele două ţări.
Raportul comisarului pentru extindere, Olli Rehn, de săptămâna viitoare, va conţine o listă punctuală cu problemele pe care Bucureştiul şi Sofia le mai au de rezolvat până la aderare, dar şi recomandări specifice pentru soluţionarea acestora. Mult aşteptatul document va face şi o diferenţiere netă între stadiul avansat al procesului de reformă al României şi cel mai puţin avansat al Bulgariei, care face posibilă decuplarea. Potrivit unor surse de la Bruxelles, CE a luat această decizie pentru că, în momentul de faţă, Bulgaria nu poate primi recomandarea de aderare la UE în 2007, dar şi pentru că este cam târziu pentru ruperea tandemului Bucureşti-Sofia. În lipsa unei recomandări din partea comisarului Rehn, nici Consiliul European nu va putea lua o decizie în privinţa datei aderării celor două state. Consiliul va putea lua o decizie abia după evaluarea CE din toamnă, aceasta însemnând, cel puţin, probleme în alocarea banilor din bugetele naţionale pentru integrare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite