Reguli "verzi" pentru hotelul eco din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea consumului de apă, electricitate şi substanţe dăunătoare mediului sunt criterii de bază România are primul hotel "verde". E vorba despre hotelul Saturn, de pe litoral, care

Reducerea consumului de apă, electricitate şi substanţe dăunătoare mediului sunt criterii de bază

România are primul hotel "verde". E vorba despre hotelul Saturn, de pe litoral, care deţine etichetă ecologică pentru servicii turistice.

Prin facilităţile oferite de acest hotel se încearcă protejarea mediului. Reducerea consumului de energie electrică şi de apă, folosirea la scară redusă a substanţelor chimice şi colectarea selectivă a deşeurilor sunt criteriile pe baza cărora hotelul Saturn a primit "Floarea europeană" pentru servicii turistice.

Servicii, nu şi alimentaţie "eco"

Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice este de a limita impactul asupra mediului. Acestea promovează cu precădere reducerea consumului de energie, a consumului de apă, a cantităţii de deşeuri generate şi favorizează utilizarea resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dăunătoare mediului. În plus, eticheta ecologică europeană promovează comunicarea şi educaţia în domeniul protecţiei mediului.

Hotelul se axează, cel puţin pentru moment, doar pe oferirea unor servicii ecologice. Un program de alimentaţie "bio" nu există deocamdată în ofertă.

Calitate prin ecologie

Hotel Saturn a fost construit în anul 2007, este deschis tot timpul anului şi dispune de 68 de camere şi patru apartamente. Preţul pentru o noapte de cazare, cu micul dejun inclus, este de 112 euro.

Turiştii care aleg să se cazeze aici primesc de la recepţie un card de acces în cameră prin care pot contribui la reducerea consumului de energie electrică. Dacă se deschide fereastra, aerul condiţionat se întrerupe automat.

De asemenea, turiştii au la dispoziţie mape cu sfaturi şi informaţii despre cum trebuie să protejeze mediul. Pentru a nu se face risipă de apă, bateriile de la baie sunt prevăzute cu senzori, dar au şi mânere reglabile.

Săpunul este de calitate, sub formă lichidă pentru a polua mai puţin. Dozatoarele sunt de altfel mult mai igienice decât săpunurile din savoniere.

Problema este că turiştilor nu li se pot impune aceste reguli "verzi". Nici deşeurile nu sunt uitate la hotelul "verde". Aici, gunoiul este sortat şi depozitat în containere separate.

Eticheta Ecologică Europeană a serviciilor turistice

Promovează conceperea, comercializarea şi utilizarea serviciilor care au un impact redus asupra mediului pe parcursul ciclului lor de viaţă.

Atestă calitatea utilizării unui serviciu şi calitatea sa ecologică.

Garantează o selectivitate a serviciilor prin nivelul de exigenţă al criteriilor care stau la baza acordării ei.

Are un caracter dinamic şi evolutiv.

Este atribuită pentru o anumită perioadă de timp, echivalentă cu valabilitatea criteriilor (3-5 ani), urmând ca solicitarea acesteia să fie reînnoită.

Are un caracter voluntar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite