Reguli de mediu la Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şezlongurile, coşurile de gunoi şi umbreluţele din plastic vor fi înlocuite cu unele din lemn, stuf sau răchită În staţiunea de pe malul mării, care este rezervaţie naturală,

Şezlongurile, coşurile de gunoi şi umbreluţele din plastic vor fi înlocuite cu unele din lemn, stuf sau răchită

În staţiunea de pe malul mării, care este rezervaţie naturală, camparea nu se va mai face la voia întâmplării.

În urma unui protocol de protejare şi păstrare a specificului tradiţional, încheiat între agenţii economici şi autorităţi, proprietarii de pensiuni care au luat în gestiune plajele din staţiune trebuie să renunţe la obiectele din material plastic.

Doar materiale naturale

Discuţiile de la sfârşitul săptămânii trecute, din cadrul acţiunii "Despărţirea de plastic", la care au participat agenţii economici, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) Constanţa, Primăria Limanu (de care aparţine staţiunea Vama Veche) şi Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural s-au stabilit câteva reguli noi.

Se renunţă la şezlongurile, coşurile de gunoi şi umbreluţele din materiale nedegradabile, în favoarea celor naturale, din lemn, stuf sau răchită.

"Agenţii economici au promis că vor înlocui încă din această vară şezlongurile din plastic cu altele din lemn şi vor renunţa treptat la umbreluţele clasice în favoarea celor din lemn şi stuf.

Şi coşurile de gunoi din material plastic vor dispărea, agreate fiind cele metalice, cu sac în interior, care vor fi îmbrăcate în răchită", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DADL Constanţa, Cătălin Anton.

Camparea, în locuri speciale

Plaja Vama Veche are statut de rezervaţie naturală, motiv pentru care nu va fi închiriată şi nici nu se vor autoriza construcţii. Protocolul încheiat, pe trei ani, între agenţii economici şi autorităţi are drept scop păstrarea biodiversităţii în rezervaţie.

"Totul trebuie să fie unitar. Le dăm ocazia agenţilor economici să-şi instaleze şezlongurile şi umbreluţele, dar va trebui să igienizeze zilnic zona. Şi camparea plajei intră în protocol şi se vor stabili zone speciale pentru instalarea corturilor", a mai spus Cătălin Anton.

Purtătorul de cuvânt al DADL Constanţa spune că, pentru agenţii economici este costisitor să renunţe la şezlongurile din plastic, fiindcă acestea deja au fost achiziţionate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite