Reguli noi pentru contractele de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul cel mai mic nu va mai fi un criteriu suficient. Pentru atribuirea contractelor de stat cu valoare redusă se va ţine cont şi de calitatea produselor sau serviciilor oferite, nu doar de preţurile acestora.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a lansat, ieri, un ghid pentru cei ce doresc să încheie contracte cu statul. Acest ghid prefigurează o nouă modificare a normativelor privind achiziţiile publice, mai precis a criteriilor după care vor fi selectate ofertele partenerilor privaţi.

Mai citeşte:
Bani europeni pentru meşteşugarii români
Recreează-te la ţară cu bani europeni

Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, afirmă că modificarea criteriilor de atribuire a contractelor cu valori mici este necesară deoarece autorităţile publice aplică predominant criteriul preţului mai mic şi într-o măsură mai redusă pe cel al ofertei mai avantajoase din punct de vedere economic.

Guvernul a mai modificat şi în luna martie legea achiziţiilor publice prin creşterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate poate să achiziţioneze direct produse, servicii şi lucrări. De asemenea, au fost reduse termenele de derulare a procedurilor.
Buna-credinţă

Lipseşte din legi

Prezent la conferinţa de lansare a manualului, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a criticat faptul că legislaţia achiziţiilor publice „nu este aplicată cu bună credinţă“ în România, spre deosebire de alte ţări europene.

image



„Partea de bună credinţă a achiziţiilor publice nu poate fi în niciun manual şi în nicio lege. Am constatat că de multe ori reguli care la noi în România există puse în legi identic cu regulile care există în Austria, Germania sau Franţa sunt utilizate şi li se dau cu totul alte conotaţii. Peste tot există posibilitatea contestaţiilor, dar în alte ţări contestaţiile sunt un lucru foarte rar, când într-adevăr apare câte ceva.

La noi, acesta este un sport naţional prin care unii dintre participanţii la o licitaţie îi împiedică pe cei care au câştigat să-şi vadă de treabă, dar ne împiedică şi pe noi să cheltuim banii pe care îi avem de la bugetul de stat sau de la UE“, a spus ministrul Transporturilor. Reamintim că acest minister este unul dintre principalii ordonatori de achiziţii publice.

Manual în două volume

Potrivit conducerii ANRMAP, manualul lansat ieri va fi urmat de un al doilea volum. Primul volum, structurat pe 8 capitole şi are 332 de pagini, prezintă principiile care guvernează contractele de achiziţie publică.

Sunt descrise tipurile de contracte, planificarea achiziţiilor, modul prin care se asigură transparenţa procedurilor, precum şi modalităţile de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Manualul Operaţional pentru Atribuirea Contractelor de Achiziţie Publică, lansat ieri, costă 50 de lei şi poate fi cumpărat direct de la sediul ANRMAP sau prin comandă pe site-ul anrmap.ro.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite