Regretele lui George W. Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american admite că administraţia republicană nu era pregătită pentru intervenţia din Irak. George W. Bush a declarat că cel mai mare regret al mandatului său îl constituie erorile serviciilor americane de informaţii care au dus la intervenţia din Irak, în 2003.

“Cel mai mare regret din preşedinţia mea va rămâne eroarea serviciului de informaţii privind Irakul”, a declarat preşedintele american George W. Bush, în cadrul unei conferinţe de presă.

Administraţia de la Washington a acuzat regimul lui Saddam Hussein că deţine arme de distrugere în masă, pe baza rapoartelor serviciilor secrete. De altfel, acesta a fost unul dintre motivele şi principala justificare a lansării războiului din Irak în 2003.

Imaginea Statelor Unite a avut de suferit însă după ce, odată înlăturat de la putere regimul lui Saddam Hussein, forţele coaliţiei nu au găsit arme de distrugre în masă.

Cert este că irakienii au avut aceste arme, pe care de altfel le-au folosit în 1988 împotriva kurzilor, dar şi în războiul cu Iranul.

Bush a refuzat însă să spună dacă ar mai fi trimis trupele împotriva regimului lui Saddam Hussein, dacă ar fi ştiut că acesta nu deţine arme de distrugere în masă.

Nepregătiţi de război

“Cred că nu eram pregătit pentru război”, a răspuns preşedintele unui jurnalist care dorea să afle care a fost evenimentul pentru care nu era pregătit în ianuarie 2001, când s-a mutat la Casa Albă. “Cu alte cuvinte, nu am făcut campanie spunând: «Votaţi pentru mine, voi fi capabil să fac faţă unui atac».

Nu am anticipat războiul”, a explicat preşedintele american în exerciţiu, făcând referire la atentatele din 11 septembrie 2001. Ca urmare a acestora, Bush a lansat războiul global împotriva terorismului.

Pleacă demn

“Voi părăsi preşedinţia cu capul sus”, a transmis Bush poporului american”.

Bush a explicat că nu a chemat încă trupele din Irak pentru că a ţinut, în primul rand, cont  de principiile sale, chiar dacă acest lucru l-a costat popularitatea în rândul americanilor.

“Vocea pe care am ascultat-o a fost următoarea: nu voi permite ca fiii voştri să fi murit în zadar, cred că putem câştiga, voi face ce trebuie pentru a câştiga în Irak”, a explicat preşedintele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite