Regina Maria, trup şi suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Andreea Măcelaru Şofron povesteşte despre rolul Reginei Maria din filmul "Carol I", regizat de Sergiu Nicolaescu "Carol I", cea mai recentă peliculă semnată de Sergiu Nicolaescu

Actriţa Andreea Măcelaru Şofron povesteşte despre rolul Reginei Maria din filmul "Carol I", regizat de Sergiu Nicolaescu

"Carol I", cea mai recentă peliculă semnată de Sergiu Nicolaescu a fost filmată în luna august la Castelul Peleş, dar şi la Cotroceni.

Adevărul: Crezi că seamănă privirea ta cu cea a Reginei Maria, aşa cum a spus Sergiu Nicolaescu?

Andreea Şofron: Eu cred în domnul Sergiu Nicolaescu. Dacă m-a ales pentru că a văzut aceste similitudini, înseamnă că aşa este. Am văzut poze cu Regina Maria la casting, pentru că în funcţie de ele s-a dat proba. Ni s-au pus în faţă nişte fotografii şi trebuia să surprindem cât mai fidel expresia Reginei.

Cum a fost castingul? Au fost multe actriţe care îşi doreau acest rol?

Eu am ajuns pe ultimii 10 metri, nu mai pot spune ultimii 100 de metri. Nici nu am ştiut că mă duc la casting, am crezut că e o întâlnire cu domnul Nicolaescu. M-am prezentat acolo, am fost luată, machiată, coafată. Acolo era deja o actriţă care făcea fotografii. Au apărut ştiri că Andreea i-a luat locul Pătrulesei.

Dar nu e chiar aşa. De la Pătruleasa şi până la mine au mai fost multe actriţe, drumul a fost lung. Domnul Nicolaescu a vrut să vadă cât mai multe actriţe pentru a fi liniştit cu alegerea făcută.

Plus că rolul Reginei Maria, de fapt al Principesei Maria, pentru că ne ocupăm de perioada în care ea era Principesă, a fost dezvoltat faţă de scenariul iniţial, când i-a propus Simonei rolul.

Povesteşte-ne o scenă care ţi s-a părut dificilă…

Ultima zi de filmare, care a decurs la Cotroceni, a fost singura zi în care domnul Nicolaescu mi-a spus pe nume. Până atunci îmi spunea numai Maria. A fost singura zi în care m-a strigat Andreea şi am simţit o oarecare apropiere.

A fost şi singura zi în care s-a pronunţat în vreun fel asupra prestaţiei mele, zicându-mi "foarte bine". A fost o secvenţă grea atunci, o secvenţă de gând. Era un gând al Principesei Maria care află că este Regină şi totul se întâmpla din priviri.

Atunci când eşti susţinut de text, e mult mai simplu să joci. Când tot jocul se rezumă la expresia ochilor, e foarte greu.

Imaginea fotografică surprinde un frame din expresia ta, pe când o secvenţă care durează 30 de secunde spre un minut înseamnă o trecere a privirii de la una calmă la una care creşte, creşte, creşte în emoţie, până ajunge să izbucnească de fericire. E foarte greu să joci asta.

Cum a fost la Peleş în rolul Reginei Maria şi nu ca turist?

În pauzele de filmare m-am simţit şi eu turist pentru că au fost nişte doamne acolo care ne dădeau detalii despre Castel, despre viaţa familiei regale. Am aflat multe lucruri pe care nu le ştiam şi pe care cred că nu le află toţi vizitatorii.

Dar sigur că e o diferenţă să te plimbi pe-acolo îmbrăcată în jeanşi şi încălţată în adidaşi faţă de a fi într-o rochie lungă, cu o coroană pe cap şi ştiind că întruchipezi un personaj care, cu mulţi ani înainte, chiar s-a plimbat pe acolo.

Cum crezi că te vor privi copiii tăi în acest rol?

Fetiţa mea mă va privi cu siguranţă cu foarte mare plăcere. Eu am tot încercat să îi aduc la Peleş ca să mă vadă în chip de Regină, pentru că e visul oricărei fetiţe să fie Prinţesă, Regină.

În ziua de după casting, fetiţa mea fără să ştie că eu am luat un rol de Regină, înainte să iasă pe uşă, de dimineaţă, pentru a pleca la grădiniţă, mi-a spus: "Mama, eu astăzi sunt Regină". Şi eu i-am răspuns "Şi eu". Deci fata mea, cu siguranţă, va privi cu mare încântare filmul, eu sper că şi băiatul meu, care acum e mititel şi nu prea înţelege mare lucru, îl va privi la fel.

Este Sergiu Nicolaescu atât de exigent cum se spune?

Este mai exigent decât se spune. Înainte să-l cunosc ca actriţă, l-am cunoscut de la distanţă într-o vreme în care făcea filme istorice pe strada Brezoianu. Filma în faţa Palatului Universul, ori eu locuind în casa de lângă, asistam de la geam la filmări.

Şi simţeam multă tensiune acolo. Domnul Nicolaescu le făcea multe observaţii actorilor şi am simţit de atunci că este un om extraordinar de sever, dar cinste lui, pentru că eu n-am mai lucrat cu un aşa regizor. Cred că toţi regizorii tineri ar trebui să vadă cum decurge o zi de filmare la domnul Nicolaescu.

Actriţă de teatru şi film

Andreea Măcelaru Şofron este actriţă la Teatrul Nottara.

O cunoaşteţi, cel mai probabil, din rolul Irinei Predescu din serialul "Nimeni nu-i perfect", difuzat de Prima TV.

A mai jucat şi în serialul "Vocea inimii".

Andreea este soţia actorului Cristian Şofron.

Rolul Reginei Maria, de fapt al Principesei Maria, pentru că ne ocupăm de perioada în care ea era Principesă, a fost dezvoltat faţă de scenariul iniţial, când i-a fost propus Simonei rolul
Andreea Șofron, actriţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite