Regimul rovinietei se schimbă, taxele şi amenzile cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul clasificării după normele Euro I-V, rovinieta se va plăti numai pentru durata de valabilitate, iar pe transporturile internaţionale se vor aplica taxe suplimentare Guvernul a

În locul clasificării după normele Euro I-V, rovinieta se va plăti numai pentru durata de valabilitate, iar pe transporturile internaţionale se vor aplica taxe suplimentare

Guvernul a pregătit, în şedinţa din această săptămână, mai multe surprize pentru transportatori, între care cea mai importantă ar fi aceea că rovinieta nu va mai ţine cont de gradul de poluare al autovehiculelor. Pentru neplata rovinietei vor creşte amenzile şi, în plus, apare un impozit suplimentar ce se va aplica operatorilor din transporturile internaţionale.

Taxa de drum, a cărei plată se dovedeşte prin achiziţionarea de roviniete, va fi calculată, de la 1 ianuarie 2008, în funcţie de perioada de valabilitate, şi nu după clasa de emisii poluante.

Rovinieta se va plăti în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi din luna anterioară datei achitării. În cazul absenţei rovinietei, amenda pentru autoturisme se situează între 500 şi 1.000 de lei, iar pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare sau egală cu 3,5 tone, amenda va fi între 1.500 şi 2.500 de lei.

Posesorii microbuzelor şi vehiculelor de transport marfă având masa de 3,5 tone până la 7,5 tone vor plăti între 2.500 şi 3.000 de lei. În cazul autocarelor şi vehiculelor de 7,5 - 12 tone, sancţiunea va fi între 3.500 şi 4.500 de lei, iar pentru cele care depăşesc 12 tone, 4.500 şi 9.000 de lei. Guvernul a mai decis şi alinierea din 2008 a impozitului pentru vehiculele care fac transporturi internaţionale.

Impozitele, la cursul de 3,28 lei/euro

Astfel că, pentru un vehicul pentru transport intern şi internaţional, proprietarii vor plăti în 2008 impozite cuprinse între 102 lei - pentru vehicule sub 13 tone - şi 1.762 lei - pentru vehicule cu masa între 29 şi 32 de tone. Pentru autovehicule articulate sau trenuri rutiere care fac transport internaţional, impozitele sunt cuprinse între 46 lei şi 3.047 lei. Calculul valorilor impozitelor s-a făcut la cursul de schimb mediu de 3,28 lei/euro, prognozat de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru anul 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite