Regele Mihai, aniversat la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piloţii români i-au urat „La mulţi ani!“ Regelui Mihai
Piloţii români i-au urat „La mulţi ani!“ Regelui Mihai

Pe 25 octombrie, mai mulţi piloţi români au scris pe cer „La mulţi ani Majestate!”.

Membrii Asociaţiei Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare Motorizate din România (APPAUM) au zburat în cinstea Regelui Mihai I cu ocazia împlinirii celor 90 de ani de viaţă ai Maiestăţii Sale. Piloţii şi-au tatuat aripile aparatelor de zbor cu însemnul Crucii Regale Aeriene, simbolizând eroismul în luptă al aviaţiei române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi i-au urat Regelui „La mulţi ani Majestate-90 ani”.

„Considerăm că actul istorico-omagial al tinerilor aviatori români vine în deplin acord cu iniţiativa Parlamentului României, pentru omagierea Majestăţii Sale Regelui Mihai I”, ne-a declarat Georges Craioveanu, preşedintele APPAUM, pilot şi antrenor emerit.

Regele Mihai I a fost omagiat prin diferite manifestări aviatice după 1989. Cele mai importante acţiuni ale aviatorilor români au fost cele din 2001, cu prilejul sărbătoririi celor 8 decenii de viaţă, atunci având loc  un salt simultan cu 8 parapantişti de la Crucea Eroilor (Vârful Caraiman).

Gestul celor de la APPAUM de anul acesta este şi mai semnificativ cu cât însuşi Regele Mihai a avut o legătură specială cu pilotajul. Maiestatea Sa a fost pilot-aviator, zburând pe 5 tipuri de avioane, a avut şi brevet de pilot-militar, pilotând bombardierul «Focke-Wulf 58». A purtat uniforma militară de aviator la ceremonialurile epocii, atât la cele din ţară, cât şi la cele de la Curţile Regale europene.

În timpul exilului a profesat ca pilot de testare la firma americană «Lear-Jet», urmând şi cursuri de pilotaj în America. La expoziţia „100 de ani de aviaţie în România” au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie al României (2010) o serie de documente şi fotografii care atestă interesul Regelui Mihai pentru aviaţia actuală.

Ce este APPAUM
APPAUM este prima asociaţie de profil din România (2007), având ca obiective majore cultivarea interesului pentru zbor şi promovarea turismului românesc prin zboruri si demonstraţii aeriene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite