"Regele asfaltului" a blocat conturile drumarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Regele asfaltului" cere 35.000 de euro pentru avocatul care l-a reprezentat într-un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Omul de afaceri Costel Căşuneanu a blocat

"Regele asfaltului" cere 35.000 de euro pentru avocatul care l-a reprezentat într-un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri

Omul de afaceri Costel Căşuneanu a blocat conturile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) pe care vrea să o execute silit.

Supranumit "regele asfaltului", Costel Căşuneanu vrea să recupereze aproximativ 35.000 de euro, reprezentând cheltuielile de judecată pe care le-ar fi făcut pentru plata onorariului într-un proces cu CNADNR.

"Prin prezenta, vă înştiinţăm că asupra conturilor dumneavoastră am instituit măsura popririi, la stăruinţa creditoarei SC Pa&Co International SRL, cu sediul în localitatea Oituz, str. Principală nr. 557, judeţul Bacău, în baza titlului executoriu - Sentinţa Comercială nr. 3768/17.03.2008 ponunţată de Tribunalul Bucureşti şi Procesul Verbal de cheltuieli de executare din data de 25.05.2008, până la concurenţa sumelor datorate", se arată în înştiinţarea executorului judecătoresc care a ajuns la CNADNR.

Executare contestată

În replică, Compania Naţională s-a adresat instanţei de judecată şi cere suspendarea actului de executare silită şi ridicarea popririi conturilor.

CNADNR susţine că executorul judecătoresc s-a grăbit cu blocarea conturilor, deoarece sentinţa Tribunalului nu este irevocabilă, fiind atacată cu apel. În cerere se arată că nu a existat o somaţie de plată prealabilă instituirii popririi. "Vă învederăm că o sentinţă executorie nu are în mod automat şi calitatea de titlu executoriu", arată avocaţii statului.

Lucrări întârziate, penalizări prescrise

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a ajuns să fie datoare la Pa&Co International, paradoxal, după ce firma "Regelui Asfaltului" nu şi-a plătit mai multe penalităţi de întârziere a unor lucrări. În decembrie 2007, CNADNR a deschis un proces prin care cerea Pa&Co International suma de 2,1 milioane de lei, reprezentând penalităţi pentru neexecutarea la termen a unor lucrări.

Aceste lucrări erau prevăzute în graficul de execuţie şi în oferta tehnico-economică a contractului de execuţie nr. 2254/2003- Reabilitare primară DN 15 (Borsec- Piatra Neamţ) km 175+276 - km 244+200.

Compania de Drumuri a acţionat târziu

Pa&Co International trebuia să facă reabilitarea porţiunii de şosea în 10 luni calendaristice, cu ordin de începere la 3.07.2003. Mai exact, lucrările trebuiau terminate cel târziu în luna mai 2004. Potrivit actelor din dosar, reabilitarea drumului s-a făcut abia în decembrie 2005.

Judecătorii au constatat că CNADNR a deschis prea târziu procesul, iar durata plăţii datoriilor pentru penalităţi s-a prescris. PA&CO s-a apărat în instanţă, arătând că dreptul de a cere penalităţi se înscria până 31.10.2004.

Acţiunea a fost înregistrată însă la Tribunal abia în decembrie 2007, deci, după împlinirea termenului de prescripţie chiar şi pentru penalităţile de întârziere.

"Fiind în culpa procesuală, reclamanta va fi obligată la plata către pârâtă a sumei de 124.950 de lei (echivalentul a 35.000 euro - n.r.) , cu titlul de cheltuieli de judecată (onorariu avocat)", se arată în sentinţă.
Căşuneanu: "Avocatul s-a ocupat de acte"

Preşedintele Pa&Co Intenational, Costel Căşuneanu, ne-a declarat ieri că el nu vrea să intre într-un diferend cu
CNADNR. "Noi suntem parteneri cu compania, nu vreau să fac un război cu ei", ne-a spus omul de afaceri. El ne-a explicat că s-a ajuns la blocarea conturilor CNADNR la cererea avocatului angajat de Pa&Co, care era nemulţumit că nu şi-a primit onorariul. "Avocatul a câştigat procesul şi trebuia plătit. I-am dat împuternicire pe acest dosar, el s-a dus la executor şi a făcut demersurile pentru recuperarea banilor", a completat Costel Căşuneanu.

100 milioane de euro

- este suma la care se ridică averea lui Costel Căşuneanu

Locul 29 în Top 300

Membru de bază al grupării Golden-Blitz, Costel Căşuneanu ocupă locul 29 în topul celor mai bogaţi români, conform revistei "Capital". Averea sa este estimată la peste 100.000.000 de euro. Numai proprietatea sa din comuna băcăuană Oituz valorează peste 12 milioane de euro.

El a câştigat numeroase licitaţii organizate de diverse instituţii ale statului.

Noi suntem parteneri cu compania, nu vreau să fac un război cu ei. Avocatul a câştigat procesul şi trebuia plătit
Costel Căşuneanu,
preşedinte PA&CO

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite