Regele Nepalului a fost atacat cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Gyanendra al Nepalului (foto) a fost atacat de o mulţime cu pietre, în timp ce călătorea cu o coloană de maşini. Monarhul, care se îndrepta spre un loc de pelerinaj din capitala

Regele Gyanendra al Nepalului (foto) a fost atacat de o mulţime cu pietre, în timp ce călătorea cu o coloană de maşini. Monarhul, care se îndrepta spre un loc de pelerinaj din capitala Kathmandu pentru a participa la un festival hindus, a reuşit să scape nevătămat.

Regele Nepalului este privit ca pe o încarnare a zeului hindus Vishnu. El a devenit foarte controversat după ce şi-a asumat puterea absolută în anul 2005. Acesta este primul atac împotriva lui Gyanendra după ce a anunţat că "repune frâiele în mâinile poporului" în urma largilor proteste din ţară, din aprilie 2006. Regele nepalez se îndrepta spre templul Pashupati, din capitală, cu ocazia festivalului Maha Shivratri, când o mulţime de oameni care strigau sloganuri antimonarhice au început să arunce cu pietre în coloana oficială de maşini. Incidentele s-au petrecut la sfârşitul săptămânii.

Poliţia a recurs la forţă

Corespondentul BBC, Surendra Phuyal, a transmis din Kathmandu că situaţia a rămas încordată la templu pentru mai bine de o oră, în timp ce monarhul a participat la evenimente. Şeful poliţiei locale a spus că a fost nevoie să se recurgă la forţă pentru potolirea gloatei dezlănţuite.

Au existat proteste intense la adresa monarhului până ce a renunţat la puterea absolută. Restabilit, parlamentul l-a deposedat de cele mai multe din puterile tradiţionale, în timp ce ţara se pregăteşte pentru alegerile din iunie. Parlamentul ales va decide asupra rolului viitor al monarhiei şi dacă va fi sau nu abolită. Sute de mii de oameni participă în fiecare an la festivalul Maha Shivratri, faimos pentru "oamenii sfinţi Sadhus", cunoscuţi sub numele de Naga Babas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite