Regele Mihai şi regina Ana, Nunta de Diamant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aniversarea celor 60 de ani de la căsătoria regelui Mihai şi reginei Ana constituie subiectul filmului difuzat sâmbătă seară la TVR Cultural. Principalele momente ale aniversării

Aniversarea celor 60 de ani de la căsătoria regelui Mihai şi reginei Ana constituie subiectul filmului difuzat sâmbătă seară la TVR Cultural.

Principalele momente ale aniversării nunţii regale, dar şi prima întâlnire, căsătoria, copiii, viaţa de familie în exil, aşa cum sunt surprinse în arhive şi fotografii, sunt redate de TVR Cultural, de la orele 20.55.

Regina Sofia a Spaniei, regele Simeon şi Margareta a Bulgariei, regele Constantin şi regina Ana Maria a Greciei sunt doar câţiva dintre cei 1.000 de invitaţi la ceremoniile de la Bucureşti şi Sinaia, de la Palatul Peleş, din zilele de 10-12 iunie, ale căror mărturii sunt inserate în această peliculă-document. Filmul este al cincisprezecelea din seria celor realizate de Marilena Rotaru despre Casa Regală.

Decorată cu Medalia regele Mihai pentru loialitate, realizatoarea a luat primul interviu Majestăţii Sale în noiembrie 1991, la Versoix, la un an după ce fostul suveran fusese alungat din ţară. Filmul acelui interviu a fost difuzat de SOTI, singura televiziune liberă la acel moment. "Se minţea atât de mult în România în acei ani!

Erau atât de multe lucruri pe care le aflam pentru prima oară, din dialogurile pe care le-am avut cu regele! Uimitor, în interviurile pe care i le-am luat de-a lungul timpului, a fost faptul că niciodată, în nicio împrejurare, regele nu a folosit vreo vorbă jignitoare la adresa celor care l-au ponegrit. Îi numea "oameni de alte păreri. Dumnezeu va hotarî calea fiecăruia".

Puterea credinţei şi a sacrificiului se regăsea şi în această toleranţă extraordinară, care făcea parte din aura sa regală. Până în 1996, filmele realizate de Marilena Rotaru despre familia regală au fost proiectate în cadrul unor simpozioane publice, abia după venirea la puterea a PNŢ-CD, în 1996, au fost difuzate de televiziunea publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite