Banca Mondială: Regândiţi reforma din energie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială (BM) a transmis, ieri, că intenţia Ministerului Economiei de a înfiinţa două noi companii energetice naţionale - care să conţină atât societăţi profitabile, cât şi unităţi neperformante – nu este o soluţie economică bună pentru a revitaliza sectorul energetic.

Potrivit lui Arntraud Hartmann, country manager interimar pentru România al BM, societăţile cu profit, precum hidrocentralele, pot fi canibalizate de cele aflate în pierderi -unele termocentrale.

Oficia­lul crede că prin acest mod de reorganizare nu se rezolvă problemele centralelor aflate în dificultate.

„Ce puteţi face cu acestea? Dacă vreţi să le ajutaţi, subvenţionaţi-le, dar nu le amestecaţi cu societăţile profitabile, pentru că le afectaţi şi pe acestea”, a spus Hartmann. 

Ea a subliniat că este mai bine ca aceste subvenţii să fie cuprinse în buget în mod transparent, decât să fie ascunse în profitul companiilor rentabile, mai ales că sectorul energetic este unul deosebit de important pentru economie şi este încă reglementat.

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două companii prin divizarea şi comsarea celor existente, care să conţină atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoarele nucleare de la Cernavodă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite