Regal cu Alina Cojocaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna ianuarie, două spectacole de gală cu celebra balerină

2007 începe bine pentru iubitorii artei, pentru cei care nu ratează niciun spectacol al graţiei şi al desăvârşirii în dans. Luna ianuarie a anului viitor va fi una de sărbătoare pentru publicul român, pentru că în 23 şi 24 ianuarie sunt programate cele două reprezentaţii ale Galei Alina Cojocaru, spectacole în care celebra noastră balerină va evolua pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de balerini ai Operei Regale Britanice, Operei Regale Daneze, de elevi eminenţi ai Liceului "Florian Capsali" din Bucureşti şi, desigur, de inegalabilul Johan Kobborg.
Va fi un regal de balet care va avea în deschidere spectacolul "Lecţia", realizat după piesa de teatru a celebrului dramaturg roman Eugen Ionescu, montare cu care Alina a repurtat un imens succes pe scena londoneză. Entuziasmul cu care a fost primită de fiecare dată tânăra balerină ne determină să afirmăm că show-ul va fi cel mai important eveniment cultural al lunii ianuarie.
Alina Cojocaru, una dintre cele mai titrate balerine la nivel mondial, a fost la Bucureşti ultima dată cu un spectacol în decembrie 2005, când publicul Sălii Palatului a aclamat-o minute în şir la finalul reprezentaţiei cu "Don Quijote". Tânăra, născută pe 27 mai 1981 la Bucureşti, este prim-balerină a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden.
O viaţă de studiu
Ea a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în "Don Quijote", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia"), a revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.
O tânără, pentru care copilăria a însemnat nu joaca de-a "v-aţi ascunselea", ci trudă zilnică, în poante, a ajuns renumită în întreaga lume, dar, tocmai pentru că a cunoscut succesul prin munca ei şi nu prin pile sau alte tertipuri (inutile în balet), te uimeşte prin modestie! Nu a uitat de unde a plecat şi revine cu bucurie în România, chiar dacă scena pe care a cunoscut afirmarea mondială este la mii de kilometri de Bucureşti.
Revenirea acasă
În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe o scenă românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale din Bucuresti, rolul titular din "Giselle". A revenit în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de balet din Festivalul Internaţional "George Enescu". La a treia prezenţă în România, în decembrie 2005, Alina a dansat împreună cu acelaşi valoros Kobborg şi cu Baletul Operei Române în "Don Quijote", opera cu care a debutat la Kiev. Preşedinţia României i-a conferit în anul 2002 Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler pentru performanţele sale prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii.
Alina, o vedetă reală a României
În ianuarie 2003, Alina a câştigat Premiul Richard Sherrington pentru cea mai bună dansatoare, premiu decernat de către Critics Circle National Dance Awards, UK. În 2004 a fost desemnată cea mai bună balerină, în cadrul Festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, premiu acordat odată la doi ani şi, în acelaşi an, Ministerul Afacerilor Externe i-a acordat Premiul "Diplomaţiei prin Cultură", premiu primit în acel an şi de Angela Gheorghiu şi Ioan Holender. În anul 2005 a primit Premiul TVR Internaţional, acordat pentru "stilul inconfundabil şi sinceritatea cu care abordează arta dansului, pentru strălucirea interpretativă care a propulsat-o pe marile scene ale lumii".
Atâta muncă, atâta graţie, atâta talent, atâtea premii şi aprecieri şi totuşi Alina este un om care îşi păstrează intact firescul comportamental, modestia, iubirea pentru ţara ei. La final de an, să ne bucurăm: România are într-adevăr vedete! Alina este una dintre ele

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite