Refugiaţii se întorc cu sutele de mii la căminele distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acestei săptămâni. Israelul, la rândul său, afirmă că ar putea să înceapă retragerea trupelor în decurs de 10 zile. Între timp, coloane nesfârşite de refugiaţi se întorc de-a lungul

acestei săptămâni. Israelul, la rândul său, afirmă că ar putea să înceapă retragerea trupelor în decurs de 10 zile. Între timp, coloane nesfârşite de refugiaţi se întorc de-a lungul şoselelor avariate spre locuinţele lor distruse de bombardamentele israeliene.
Potrivit UNICEF, refugiaţii se scurg în ritm de 6.000 pe oră, înghesuindu-şi în mijloace de transport improvizate puţinul avut pe care au putut să îl ia cu ei.
Ambulanţele Crucii Roşii, transportând răniţii şi bolnavii, fac un adevărat slalom pentru a ocoli imensele gropi provocate de bombardamente şi muniţiile neexplodate. Intensitatea distrugerilor este evidentă în satele din preajma localităţii martir Qana. "Este ca şi cum pe aici ar fi trecut un tsunami", afirmă unul dintre locuitori.

Hezbollah a preluat conducerea operaţiunilorde refacere
Reconstrucţia se anunţă dificilă. Ministrul libanez al economiei a arătat că o pătrime din familii au rămas fără adăpost. Va trebui, de asemenea, refăcută infrastructura, inclusiv cele 600 km de drumuri devenite impracticabile şi cele 150 de poduri aruncate în aer.
Costul operaţiunilor de refacere este estimat la peste şapte miliarde de dolari, conducerea lor fiind preluată de miliţiile Hezbollah, aflate încă în ţinută de luptă. "Reconstrucţia va desăvârşi victoria noastră", a proclamat şeicul Nasrallah, care a căpătat aureola unui "erou".

Kiryat Shmona, un oraş pustiu
Prin contrast, în ciuda ofertei guvernului de a le asigura transportul gratuit, refugiaţii din nordul Israelului nu se grăbesc să se întoarcă. Rachetele Katiuşa au avariat serios locuinţe, întreprinderi, magazine. Cel mai greu lovită este localitatea Kiryat Shmona, străzile sale fiind în bună parte pustii. Puţinii locuitori care s-au întors sunt convinşi că războiul va reizbucni în curând. "Nu-i credeţi pe oamenii politici... Am pierdut războiul. Pentru a se apăra, Israelul nu poate conta decât pe sine însuşi", reproduce trimisul special al ziarului "Guardian" spusele unui locuitor. Autorităţile israeliene au promis acordarea de credite pentru micii patroni care au suferit pierderi, dar cei în cauză afirmă că nu de credite au nevoie, ci de compensaţii. Pagubele totale sunt estimate a se ridica la un miliard de dolari, la ele adăugându-se cheltuielile legate de purtarea operaţiunilor militare - circa 2,3 miliarde de dolari.

Consensul politic israelian în curs de dispariţie
"Războiul împotriva Hezbollah a răscolit peisajul politic israelian aproape în aceeaşi măsură în care a fost răscolit peisajul geografic din sudul Libanului", scrie "Guardian". A fost grav afectat consensul care, după prăbuşirea procesului de pace de la Oslo şi sub impulsul lui Ariel Sharon, a caracterizat viaţa politică israeliană. Programul partidului de guvernământ Kadima de retragere din teritoriile ocupate va fi probabil abandonat. Viitorul premierului Olmert, al liderului laburist Amir Peretz şi al şefului de Stat Major al armatei israeliene, Dan Halutz, se află sub semnul întrebării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite