Reformistii iranieni ameninta cu demisia in bloc a guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aripa radicala a clerului din Iran urmareste pe fata sa obtina controlul absolut al viitorului parlament (Madjilisul), prin excluderea arbitrara de pe listele electorale a mii de candidati din

Aripa radicala a clerului din Iran urmareste pe fata sa obtina controlul absolut al viitorului parlament (Madjilisul), prin excluderea arbitrara de pe listele electorale a mii de candidati din randurile reformistilor, in vederea alegerilor programate pentru 20 februarie. Dupa alungarea Sahului, acum un sfert de secol, Iranul a fost proclamat Republica Islamica, devenind astfel o teocratie (stat fundamentat pe principiile religioase, puterea apartinand clerului). In ultimii ani, s-a conturat tot mai clar o lupta pentru putere intre elementele radicale (fundamentalistii), adeptii respectarii stricte a dogmelor religioase si reformistii, in frunte cu presedintele tarii, Mohammad Khatami, partizanii unei deschideri liberale. Implinirea a 25 de ani de la revolutia islamica este considerata de catre fundamentalisti un prilej oportun de a preveni consolidarea pozitiilor reformiste in Madjilis, in urma scrutinului de luna viitoare. In acest sens, asa-numitul Consiliu al Gardienilor Constitutiei, dominat de catre radicali, a interzis candidatura a peste 3.000 de persoane, imensa majoritate de orientare moderata, apropiati ai presedintelui Khatami, inclusiv 80 de actuali parlamentari, pe motiv ca nu respecta normele Islamului si incalca principiul potrivit caruia liderii religiosi au intaietate pe scena politica. S-a mers atat de departe incat a fost respinsa pana si candidatura fiicei mai mici a Imamului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice, venerat ca un sfant de catre fundamentalisti si reformisti deopotriva. Motivul il constituie conceptiile liberale ale acesteia (de altfel, ea e casatorita cu fratele presedintelui Khatami, care detine functia de lider al Frontului Participarii, principalul partid reformist), exprimate si prin prezenta ei pe aeroportul din Teheran pentru a o primi pe militanta pentru reforme Shirin Ebadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace. In semn de protest, parlamentarii reformisti au organizat o demonstratie care dureaza de mai multe zile chiar in incinta Madjilisului. Iar presedintele Khatami insusi a amenintat cu demisia in bloc a intregului guvern daca amintitul Consiliu nu va reveni asupra deciziei sale. "Vom pleca sau vom ramane impreuna", a spus el ferm.
Liderul suprem al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei, caruia reformistii i s-au adresat cu rugamintea de a determina schimbarea hotararii Consiliului, a refuzat sa raspunda acestei rugaminti. SUA si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea pentru situatia intervenita. In ciuda piedicilor care le sunt puse la tot pasul, parlamentarii reformisti reprezinta singura speranta a unei schimbari democratice a actualelor structuri rigide. Ei au cautat sa faca uz de majoritatea pe care o detin in Madjilis pentru a limita persecutiile politice, a pune capat torturilor in inchisori, a extinde libertatea presei si a reduce influenta organismelor nealese pe cale democratica. Prin contrast, clericii radicali par a-si fi epuizat suflul politic. Sub conducerea lor, economia tarii a fost prost gospodarita, iar relatiile cu tarile vecine si cu partenerii comerciali traditionali s-au inrautatit.
Atat reformistii, cat si conservatorii par a fi insa de acord asupra necesitatii de a se scoate Iranul din relativa sa izolare internationala. A surprins din acest punct de vedere decizia conservatorilor de a permite inspectii nucleare largite. Potrivit unor analisti, mullahii (clericii) fundamentalisti si-ar fi facut socoteala ca oferind Occidentului, in speta Washingtonului, satisfactia unor concesii in ce priveste limitarea programului nuclear iranian, ca si incetarea oricarui sprijin adus terorismului islamic, America nu va mai fi interesata sa exercite presiuni in vederea unei liberalizari interne. Comentand o asemenea interpretare, "The New York Times" sustine ca administratia Bush are ocazia de a demonstra ca un astfel de calcul este gresit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite