Reforma pensiilor trebuie începută cu sistemul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2008, pot participa la pilonul II circa 2,345 milioane persoane, în timp ce în 2011 numărul acestora ar putea ajunge la 3,45 milioane Din ianuarie anul viitor, un procent de 2% din cei

În 2008, pot participa la pilonul II circa 2,345 milioane persoane, în timp ce în 2011 numărul acestora ar putea ajunge la 3,45 milioane

Din ianuarie anul viitor, un procent de 2% din cei 9,5%, reprezentând contribuţia la pilonul I de pensii, se va duce către pilonul II administrat privat. Asta va crea, pentru stat, în următorii cinci ani, un deficit de două miliarde euro.

Mihai Şeitan, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) spune că, pentru a avea succes pilonul II şi III de pensii, e nevoie de reforma pilonului I. Cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul pensiilor administrate privat, Mihai Şeitan, în prezent director asociat la FinCo&Partners, firmă de brokeraj în asigurări, cu reprezentanţe în Cehia, Slovacia, Ucraina şi România, vorbeşte despre reforma sistemului de pensii din ţara noastră, unde mai este încă nevoie de modificări legislative. "În primul rând, majoritatea modificărilor de care are nevoie sistemul din România se vor face pentru că sunt cerute şi de directivele europene", spune Şeitan.

Pentru întărirea stabilităţii financiare, pentru a avea bani pentru actualii şi viitorii pensionari, statul trebuie să modifice legea şi criteriile de invaliditate prin expertiză medicală (cu doctori bine motivaţi). În prezent, numărul celor pensionaţi pe caz de invaliditate creşte de la an la an, circa 900.000 de persoane fiind pensionate astfel, din cei 4,5 mil. de pensionari. Deşi Institutul Naţional de Statistică arată că cele mai răspândite boli sunt cele cardio-vasculare, cei pensionaţi pe caz de invaliditate au ca motiv principal bolile psihice.

Pensionarea anticipată se triplează de la an la an

"Există facilităţi la plata contribuţiilor sociale pentru cei care angajează persoane peste 45 de ani şi ar mai trebui găsite şi altele pentru ca oamenii să nu mai fie tentaţi să se pensioneze pe caz de boală", explică Şeitan. O altă problemă cu care se confruntă sistemul din ţara noastră este pensionarea anticipată (cu maxim cinci ani mai devreme decât vârsta legală), fenomen care a luat amploare, în fiecare an triplându-se numărul acestora. "Vor fi sancţionaţi mai tare cei care se pensionează anticipat, pentru că nu e normal ca aceştia să ajungă să ia aceiaşi bani ca cei care au muncit mai mulţi ani", precizează directorul FinCo.

Cert este că, până în 2014, vârsta de pensionare se va ridica până la 65 de ani la bărbaţi şi 60 de ani la femei. O altă directivă europeană cere refacerea modului de calcul a pensiilor pentru femei şi bărbaţi.

"România adoptă cu întârziere pilonul II şi III, din motive politice"

Suntem aproape ultimii care vor să intre pe sistemul privat din Europa, şi asta numai din motive politice, apreciază Mihai Şeitan, consultant în asigurări la FinCo.

"Acest lucru este într-o oarecare măsură în avantajul nostru, deoarece nu vom repeta unele greşeli făcute de alte state membre, precum Polonia, în implementarea sistemului. Ca urmare a evoluţiei determinate de noul trend demografic, baza se reduce ca număr de contribuabili şi nu se poate susţine sistemul actual", adaugă fostul peşedinte al CNPAS.

Referitor la startul sistemului de pensii, interlocutorul nostru apreciază că, dacă până la sfârşitul lunii iunie nu va fi definitivată modalitatea de colectare a contribuţiilor şi pus la punct sistemul informatic, acesta ar putea fi întârziat. Pentru pilonul III, contribuţia opţională de până la 15% din venitul brut este considerată de Şeitan suficientă pentru moment şi consideră că poate fi modificată în timp. "În plus, aceasta poate fi un instrument la pachetul salarial, pentru angajatorii care se vor oferi să contribuie ei, în limita deductibilă de 200 de euro/an", mai adaugă directorul FinCo. Diferenţa între societăţile de pensii şi numărul contribuabililor pe care acestea îl vor strânge va fi dată de nivelul comisioanelor şi de profitul pe care le realizează.

Trebuie găsite facilităţi pentru cei care angajează persoane peste 45 de ani, pentru ca oamenii să nu mai fie tentaţi să se pensioneze pe caz de boală
Mihai Şeitan
director asociat la FinCo

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite