Reforma sectorului public este esenţială pentru contracararea efectelor crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă măsură pe care autorităţile române trebuie s-o ia pentru depăşirea actualei crize economice este reforma sectorului public, respectiv capacitatea de a obţine cât mai multe rezultate cu cheltuieli minime, a declarat şeful biroului Băncii Mondiale (BM) de la Bucureşti, Benoit Blarel, cu ocazia unui seminar organizat de BM şi Ministerul Finanţelor Publice.

„Anii 2009 şi 2010 vor fi dificili. Este nevoie de consolidare fiscală. În opinia mea cea mai importantă măsură pentru contracararea efectelor crizei este reforma sectorului public, respectiv capacitatea de a face mai mult cu mai puţine resurse, care s-au diminuat în această perioadă“, a spus Blarel. El a menţionat că este foarte important ca Guvernul să fie mai eficient în utilizarea resurselor şi că există riscuri în orice reformă care trebuie implementată.

În ceea ce priveşte împrumutul de un miliard de euro pe care BM îl va acorda României, Blarel a explicat că acesta va fi orientat către trei zone, respectiv reforma sectorului public, segmentul financiar şi sectorul protecţiei sociale. „Împrumutul acordă sprijin Guvernului. Banca Mondială va susţine reformele din punct de vedere tehnic, iar când acestea vor fi implementate vor veni şi banii“, a spus oficialul instituţiei financiare internaţionale. Toate fondurile de la Banca Mondială vor fi îndreptate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Referitor la reforma sectorului public, oficialul BM a precizat că aceasta are ca obiectiv ajustarea în zone precum managementul sectorului public, plata salariilor angajaţilor, precum şi educaţie şi sănătate. Pe de altă parte, Blarel a precizat că, în sectorul financiar, se va începe implementarea unei reforme în domeniul insolvenţei.

„Numărul falimentelor este în creştere în contextul actual şi este nevoie de întărirea cadrului legislativ privind insolvenţa, pentru fluidizarea recuperării banilor“, a mai spus oficialul BM. În ceea ce priveşte protecţia socială, Blarel a afirmat că Guvernul va mări venitul minim garantat, dar va aloca şi mai multe fonduri pentru program, astfel încât să existe mai mulţi beneficiari ai acestuia.

Prima tranşă, de 300 milioane euro, din împrumutul de un miliard de euro acordat României de Banca Mondială este programat a fi aprobat de Consiliul Directorilor al băncii pe 16 iulie şi ar putea intra în trezoreria statului în septembrie. A doua tranşă din împrumutul pentru politici de dezvoltare este programată pentru aprobare pentru sfârşitul anului 2009, iar a treia pentru primul semestru din 2010. Creditele fac parte din pachetul de finanţare externă de aproape 20 de miliarde de euro al României, asupra căruia autorităţile române au convenit, în martie, cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite