Referendumul a trezit un interes peste asteptari in randul francezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorita campaniei insufletite care l-a precedat si a polemicilor iscate in jurul sau, tratatul constitutional european a trezit interesul francezilor intr-o masura mai mare decat se asteptau

Datorita campaniei insufletite care l-a precedat si a polemicilor iscate in jurul sau, tratatul constitutional european a trezit interesul francezilor intr-o masura mai mare decat se asteptau observatorii. Pana ieri la pranz, peste un sfert din electorat se prezentase deja la urne, depasind de departe procentul inregistrat pe acelasi segment de timp la ultimele alegeri sau la referendumul din 1992 asupra Tratatului de la Maastricht. Astfel, la ora 12, procentul de participare a fost de 25,08 la suta, in comparatie cu 20,39 la suta, cat se inregistrase in 1992, sau 21,4 la suta, la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2002. Amintim ca aproape 42 milioane de francezi erau asteptate, ieri, la urne, in cele 64.000 de sectii de votare deschise in Franta si pe teritoriile aflate sub jurisdictie franceza. Sectiile de votare urmau sa se inchida aseara la ora 20, cu exceptia Parisului si Lyonului, unde francezii au putut vota pana la ora 22. Presedintele Jacques Chirac, un aparator infocat al Constitutiei, a votat de dimineata, impreuna cu sotia sa, Bernadette, dupa care a dat autografe direct pe buletinele de vot. La fel ca fostul premier socialist Laurent Fabius, figura proeminenta a taberei antitratat, care a votat in comuna sa natala, presedintele Chirac s-a abtinut de la declaratii. In timp ce principalele forte politice de dreapta si de stanga au fost favorabile tratatului, sondajele prognozeaza caderea acestuia, adeptii respingerii - extrema dreapta, extrema stanga, partidul comunist, precum si unele personalitati politice de dreapta sau socialiste - aratandu-se mai convigatori in fata francezilor. Cu toate acestea, partizanii Constitutiei mai sperau duminica intr-un reviriment de ultima ora al intentiilor de vot. Asa cum s-a intamplat in 1992, cand, desi sondajele prefigurau respingerea Tratatului de la Maastricht, acesta a fost acceptat de francezi la limita, cu 51,05 la suta.
Un altfel de cantec pentru Europa
Adeptii respingerii tratatului au primit si ei incurajari din strainatate, cele mai originale fiind din Marea Britanie. Daca, intr-una din ultimele sale editii, tabloidul "The Sun" ii indemna sa fie salvatorii Europei, revista "The Economist" a inlocuit recent textul imnului francez Marseilleza cu unul constituit dintr-un lung sir de "nu"-uri. Acesta, considera publicatia respectiva, este raspunsul corect la referendumurile privind Constitutia europeana. Mai mult, acesta ar fi si raspunsul potrivit pentru Europa. Populatia a inteles in sfarsit ce presupune pentru oamenii politici aceasta Europa si urmeaza sa arate ca nu doreste asa ceva, mai noteaza revista. Oricum, tabara antitratat, sigura de victorie, facea, ieri, ultimele pregatiri pentru o mare fiesta ce urma sa se desfasoare la Paris, in Piata Bastiliei. Primele rezultate ale referendumului erau asteptate aseara, dupa ora 22, imediat dupa inchiderea sectiilor de votare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite