Referendum cu un rezultat previzibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii cu drept de vot din regiunea separatistă transnistreană au votat, ieri, în cadrul unui referendum în care li s-a cerut să aleagă între o Transnistrie ca parte componentă a

Cetăţenii cu drept de vot din regiunea separatistă transnistreană au votat, ieri, în cadrul unui referendum în care li s-a cerut să aleagă între o Transnistrie ca parte componentă a Republicii Moldova şi un stat independent, care îşi propune să se unească pe viitor cu Rusia. Comunitatea internaţională, care nu a trimis niciun observator la această confruntare, nu recunoaşte nici Transnistria, nici validitatea referendumului, estimând că este nevoie în prealabil ca regimul separatist de la Tiraspol să ajungă la o reglementare politică cu Chişinăul.
Nimeni nu pare să pună însă la îndoială faptul că rezultatul acestui referendum este previzibil şi că el va fi cel dorit de administraţia separatistă de la Tiraspol, instalată în urmă cu 16 ani. Liderii de la Tiraspol afirmă că nu aşteaptă din partea Rusiei o recunoaştere imediată a Transnistriei ca stat independent şi că vor avea în vedere rezultatele referendumului doar ca o reconfirmare a voinţei de separare ireversibilă de Republica Moldova. Unirea cu Rusia este văzută la Tiraspol ca un proces deja în derulare, scriu agenţiile internaţionale de presă. Chiar şi analiştii ruşi sunt de această părere, deoarece recunoaşterea votului de către Kremlin ar putea stimula revendicări separatiste în regiuni din componenţa Rusiei. Tinerii transnistreni au întâmpinat referendumul pe tema independenţei dansând în piaţa din centrul Tiraspolului şi arzând fotografii ale liderului moldovean, Vladimir Voronin. "Nu ne vom transforma în marionetele Occidentului. Vrem propria democraţie", declara unul dintre participanţi. "Vrem să fim independenţi şi vom vota pentru asta", a adăugat tânărul. Pe străzi au fost instalate numeroase panouri pe care era scris: "ţineţi minte, noi nu suntem Republica Moldova". Vitrinele magazinelor au fost decorate cu roşu şi verde - culorile separatiştilor, iar tinerii s-au plimbat pe străzi purtând tricouri albe inscripţionate cu mesajul "Votaţi pentru". Rezultatele referendumului vor fi făcute publice astăzi. Pe cetăţenii Republicii Moldova nu prea i-a interesat ce se întâmplă dincolo de Nistru. Doar două organizaţii, Mişcarea Refugiaţilor din Transnistria şi Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, au pichetat, ieri, Ambasada Rusiei la Chişinău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite