Referendum pentru demiterea unui primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiatorii ineditei acţiuni - 600 de cetăţeni din comuna maramureşeană Coltău, printre care şi consilieri locali - îi aduc acuzaţii grave primarului localităţii, Zoltan Incze

Iniţiatorii ineditei acţiuni - 600 de cetăţeni din comuna maramureşeană Coltău, printre care şi consilieri locali - îi aduc acuzaţii grave primarului localităţii, Zoltan Incze

Peste 1.600 de locuitori ai comunei Coltău au fost aşteptaţi ieri la urne, ca să voteze pentru schimbarea sau menţinerea în funcţie a primarului UDMR-ist Zoltan Incze. Aproape jumătate din locuitorii comunei îi reproşează primarului că are un comportament dictatorial şi că întrebuinţează incorect banii publici.

Referendumul de ieri nu a fost lipsit de agitaţie. Mai mulţi săteni prezenţi la vot au reclamat faptul că atât vineri, cât şi sâmbătă, primarul Zoltan Incze s-a plimbat pe la casele cetăţenilor de etnie rromă care locuiesc fără forme legale în sat, ameninţându-i că le demolează locuinţele. "Umblă şi îi şantajează şi le spune că nu îl pot schimba. Sâmbătă noaptea a mers pe la oameni şi le-a promis că le dă bere şi mâncare numai să nu se prezinte la referendum, la fel cum a făcut şi când a fost ales", ne-a declarat Stefan Lazos, locuitor din Coltău.

Acuzat că îşi urmăreşte doar interesul personal

"Nemulţumirile noastre au început imediat după alegerile din 2004, când am constatat că primarul are un comportament de dictator şi îşi urmăreşte doar interesul personal, nu pe cel al populaţiei.

Ultimul strop în pahar a fost în vara anului trecut, când a vrut să pună mâna pe o livadă composesorală, falsificând acordul cu o listă pe care a plimbat-o din casă în casă", ne-a declarat un alt localnic prezent la vot, Teglas Lazos.

Acesta nu este singurul motiv pentru care sătenii susţin că vor ca Zoltan Incze să părăsească fotoliul de primar. Conform celor prezenţi ieri la vot, primarul nu gestionează corect banii publici şi se comportă la primărie ca pe propria moşie. Mai mult, susţin aceştia, la şedinţele de consiliu, primarul le interzice anumitor aleşi locali participarea şi refuză să stea de vorbă cu oamenii care solicită audienţe.

"Toată familia mea l-a votat, dar ne-a dezamăgit când a încercat să ne fure livada şi ne-a purtat la poliţie şi în instanţă", ne-a spus revoltat un alt sătean, Ferenc Bente.

Coadă la vot, la ora prânzului

Ieri, la ora 13.00, 300 de oameni stăteau la rând pentru a vota, date confirmate şi de preşedintele Biroului Electoral, judecătorul Mihaela Haidu.

Au fost solicitate şi 37 de urne mobile. Referendumul de ieri s-a desfăşurat în lipsa primarului, care a plecat din localitate. Rezultatele votului vor fi făcute publice în cursul zilei de astăzi.

Dacă jumătate plus unu din numărul de votanţi se vor declara pentru schimbarea primarului, vor începe imediat procedurile de demitere, iar viceprimarul Elvira Bencze va prelua provizoriu funcţia, până la organizarea unor noi alegeri.

Nu comentez nimic, până după rezultat. Mergeţi şi căutaţi pe cine şantajează oamenii, degeaba mă sunaţi pe mine. Totul trebuie dovedit, iar mie nu îmi cereţi părerea.
Zoltan Incze,
primarul localităţii Coltău

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite