Referendum pentru Formula 3 la Snagov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii din comuna ilfoveană au fost chemaţi, ieri, la urne, să decidă soarta unui megaproiect pe 56 de hectare: construirea pe izlazul Snagovului a unei piste de Formula 3 Cei 4.910

Ţăranii din comuna ilfoveană au fost chemaţi, ieri, la urne, să decidă soarta unui megaproiect pe 56 de hectare: construirea pe izlazul Snagovului a unei piste de Formula 3

Cei 4.910 cetăţeni cu drept de vot ai Snagovului au fost chemaţi, ieri, la urne, să decidă: vor sau nu circuit de Formula 3 în comuna lor. Un proiect de 300 milioane de dolari, susţinut de o corporaţie străină. Zarvă mare în localitate. A ieşit lumea, cu mic, cu mare. Mai mulţi ca la europarlamentare. S-au umplut şi cârciumile. Veselie de pomină, că doar viitorul se anunţă luminos la doi paşi de Bucureşti.

Pe drumul plin de hârtoape, prin pădurea de vile, mult mai mare decât pâlcurile anemice de copaci, ne strecurăm până în satul Ghermăneşti, sediul administrativ al comunei Snagov. Noroc cu vremea frumoasă, că ieşiseră ţăranii pe la porţi, îmbrăcaţi ca de sărbătoare. Unde să te opreşti mai întâi? La cârciumă, evident, că acolo fierbe lumea, mai ceva ca vinul în butoaie.

Mititeii sfârâiau pe grătar la Fury, care a fost pe vremuri, după cum zice patronul, numele unui cal nărăvaş, în timp ce se ridică pocalele, toţi mesenii declarând că au votat deja. "E bine, sunt de acord să se facă", zboară aprobările din toate părţile.

Oamenii ştiau tot, cât va costa proiectul, că vor fi hoteluri, o pistă de Formula 3 lungă de 3,8 kilometri, magazine, că toate construcţiile astea se vor întinde pe 56 de hectare din izlazul comunal. "A fost caravana prin comună, de o săptămână încoace, ne-a explicat cum va fi", ne lămuresc sătenii asupra vastelor lor cunoştinţe în domeniul curselor de maşini. "Bruuummmm!", imită cineva zgomotul infernal al bolizilor.

Cu grabă la vot

Ajungem şi la secţia de votare din Ghermăneşti, la Casa de Cultură. Comuna are cinci sate: Tâncăbeşti, Vlădiceasca, Ciofliceni, Ghermăneşti şi Snagov. În fiecare sat s-a deschis câte o secţie de votare. Numai în Ghermăneşti sunt 1.750 de cetăţeni cu drept de vot. Îi întrebăm pe cei de la secţie cum merge treaba. Ne spun că, până la ora 10.00, votaseră 50 de persoane. Şi veneau din ce în ce mai mulţi.

"E o prezenţă la urne mult mai mare ca la europarlamentare sau la referendumul pentru uninominal, dacă ne raportăm la primele două ore de la deschiderea urnelor", aflăm de la unul dintre funcţionari. Localnicii au fost ieri mult mai activi. Primii oameni, majoritatea bătrâni, au fost la uşa secţiei de votare înainte de ora 8.00, ceea ce nu s-a mai văzut de mult prin locurile astea.

Un an pentru construcţie

Prin zonă era şi promotorul proiectului de la Snagov, George Prelea, a cărui firmă a primit licenţa de la un consorţiu multinaţional pentru investiţia de 300 milioane de dolari din România. "În apropierea tuturor marilor capitale europene există un astfel de complex. Se vor crea cel puţin 3.000 de locuri de muncă la Snagov şi aşteptăm câteva milioane de turişti pe an în acest complex. Am ales Snagovul pentru că e aproape de aeroport, de Capitală şi de viitoarea autostradă Bucureşti - Braşov. Dacă populaţia din această localitate va aproba proiectul, întreaga construcţie se va finaliza într-un an", ne-a spus omul de afaceri.

Cu jalba-n proţap

E adevărat că prin comună mai umblau şi oameni nemulţumiţi. Cum e şi cazul lui Constantin Stoica, cel care ne zice că are pământ, peste patru hectare de teren, taman pe locul unde e preconizată megaconstrucţia.
Zona respectivă e încărcată de istoria recentă, cum aflăm de la localnici, pentru că acolo, la Vlăsia, a fost ferma Comitetului Central al Partidului Comunist Român, "cu vaci de protocol", după spusa cunoscătorilor.

"Dacă se construieşte pe terenul meu, mie cine îmi dă bani? Că metrul pătrat ajunge la 50 de euro. Sunt mulţi ca mine care au teren acolo. Dar noi nu vrem neapărat bani, mai bine să ne dea acţiuni", e decis ţăranul, care ne anunţă că a votat în favoarea proiectului.

Bani grămadă

La rândul său, primarul zice că oamenii au pământ într-un loc numit Groapa Porcului, undeva în apropierea viitorului circuit de Formula 3. "Dacă va fi aprobată de comunitate, viitoarea construcţie se va afla pe terenul comunei, nu al unui proprietar anume", susţine edilul Muşat Apostol.

Pe de altă parte, oficialul speră că Snagovul va scoate din această afacere cât mai mulţi bani pentru bugetul local, fie prin concesionare, fie asociere prin participaţiune. "Numai din autorizaţia de construcţie se pot lua 200 miliarde de lei vechi. Plus redevenţa, care va ajunge la 40 de miliarde pe an", e optimist primarul.

Dacă se construieşte pe terenul meu, mie cine îmi dă bani? Sunt mulţi ca mine care au teren acolo. Dar noi nu vrem neapărat bani, mai bine să ne dea acţiuni.
Constantin Stoica,
localnic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite