Isărescu: Reduceţi cheltuielile publice, altfel se vor majora impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că o soluţie optimă în această perioadă de criză ar putea fi reducerea cheltuielilor publice cu salariile şi materialele. Dacă nu se va aplica această corecţie, se va ajunge în situaţia în care majorarea impozitelor va fi iminentă, a explicat el.

Citiţi şi:

Timişoara: Patronii care fac parcări subterane, scutiţi de impozite

Prezent la ceremonia de decernare a meritului universitar Vigil Madgearu cu medalie de aur, el a a explicat că 2009 este anul "corecţiei dezechilibrelor din economie, impusă în primul rând din exterior de criza mondială care a condus la retragerea de sume masive ce inundaseră economia românească".

Potrivit Agerpres, Mugur Isărescu a atras atenţia că "reluarea dezbaterii, fără emoţii şi fără mize electorale, cu privire la programul de finanţare şi ajustare adoptat în 2009, este o obligaţie a economiştilor".

"Nu cred că avem alternativă validă şi viabilă la acordurile actuale cu Uniunea Europeană, cu FMI şi Banca Mondială", a subliniat guvernatorul BNR.

"Banca Naţională îşi va face datoria, va apăra interesul national şi îşi va respecta obligaţiile stabilite prin legea de funcţionare - stabilitatea macroeconomică, stabilitatea preţurilor -, ar putea să găsească şi soluţii nesperate, dar nu poate lucra singură. O corecţie pe cursul de schimb, chiar dacă teoretic este posibilă, nu este deloc optimală. Crează neîncredere în evoluţia cursului şi nu pentru o zi sau două, ci pentru o bună perioadă de timp. De asemenea, reaprinde inflaţia şi este nedreaptă, fiind plătită exact de cei care n-ar trebui să plătească. În orice caz, din experienţa noastră, nu se poate compara cu o corecţie făcută în mod calculat, comprehensiv şi înţelept", a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a explicat că ani de zile , societatea românească nu a putut fi convinsă că "un dezechilibru extern de peste 10% din PIB nu poate dura la infinit: soseşte un moment al corecţiei, iar acesta poate să fie foarte dureros".

"Am ajuns la un deficit extern de 14% din PIB, în 2007, la 13%, anul trecut, iar în prezent, din orgoliu sau din inerţie, se uită acest lucru şi se vorbeste despre situaţia anului 2009 ca fiind ruptă de cea a anilor trecuţi",a ţinut să reamintească guvernatorul BNR.

Referindu-se la opţiunile pentru realizarea corecţiei, Mugur Isărescu a spus că, în momentul de faţă, se încearcă o compensare a rupturii din finanţarea privată cu intrări de capitaluri publice.

"Avem un program de finanţare de circa 10 miliarde euro în acest an, precum şi un program optimal de ajustare, aşa cum a fost el gândit prin cooperarea instituţiilor statului, inclusiv a BNR, cu organisme ale Uniunii Europene şi cele financiare internationale", a atras atenţia guvernatorul BNR.

Mugur Isărerscu a subliniat că dacă nu se vor reduce cheltuielile publice, inevitabil se va ajunge la majorarea impozitelor.

 
"Programul de ajustare se bazează pe realocarea cheltuielilor publice, iar aceasta se poate realiza luând bani din partea de salarii şi cheltuieli materiale, care nu produc locuri de muncă şi venituri viitoare şi a le îndrepta spre investiţii, spre domeniile care produc locuri de muncă şi venituri viitoare. Dacă această realocare a cheltuielilor publice, pe care o consider soluţia optimală de ajustare, nu se va realiza, alta opţiune este majorarea impozitelor. Ar fi exact ce nu ne trebuie în acest moment, ea ducând la adâncirea recesiunii. Iar dacă nici aceasta nu va fi realizată, opţiunea pieţei va fi ajustarea dură, de tip monetar", a spus guvernatorul Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu, a primit, miercuri, din partea Senatului Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, diploma "Virgil Madgearu" cu medalia de aur pentru contribuţia adusă la promovarea învăţământului superior şi a cercetării economice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite