Reducerea cotei de poluare pune în pericol creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea cu 20% a certificatelor de emisie de dioxid de carbon va avea ca efect scumpirea energiei cu 10%. Hotărârea Comisiei Europene de a reduce cu 20% cantitatea de certificate de emisie CO2

Scăderea cu 20% a certificatelor de emisie de dioxid de carbon va avea ca efect scumpirea energiei cu 10%.

Hotărârea Comisiei Europene de a reduce cu 20% cantitatea de certificate de emisie CO2 pentru perioada 2008-2012 poate afecta prognoza autorităţilor de creştere economică din cauza scumpirii preţului la energie cu aproximativ 10%.

Faptul că România va avea alocată o cantitate mai mică de certificate emisii de CO2 cu 20,7% faţă de necesarul cerut Comisiei Europene de către România va pune Executivul în situaţia de a face faţă unor presiuni economice, venite în special din domeniul energetic. Potrivit ultimelor evaluări făcute de Institutul de Prognoză Economică (IPE), în România, eficientizarea sistemului energetic va arunca, începând cu jumătatea anului viitor, producătorii pe piaţa liberă pentru cumpărarea de certificate de CO2. "

În decursul timpului, eficienţa din domeniul energetic va creşte. În anii viitori sunt prea puţine şanse ca producătorii să se încadreze în planul naţional de alocare, plafonul acestuia fiind mult redus de CE. Astfel, în special centralele electrice care îşi bazează producţia pe cărbune, gaz şi păcură, adică mari poluatori, vor fi nevoiţi să îşi suplimenteze necesarul de certificate de emisii CO2 prin achiziţionarea lor de pe piaţa liberă. Ceea ce va însemna costuri suplimentare", a declarat pentru "Adevărul" fostul consilier din Ministerul Mediului, Ionuţ Purică, actualmente reprezentant al IPE.

Scumpire de 10% cu efect de domino

Potrivit lui Purică, Institutul de Prognoză Economică a pus la dispoziţia Executivului concluziile evaluărilor făcute chiar înainte ca CE să reducă României plafonul de cerificate de emisii CO2. Numai că, până în prezent, nimeni nu a dat de înţeles din partea guvernanţilor că ar fi contat semnalul de alarmă tras cu privire la efectele pe care economia autohtonă le poate înregistra ca urmare a acestei situaţii.

"Producătorii de energie vor avea de ales între a achiziţiona filtre performante pentru reducerea poluării sau a cumpăra certificate de CO2. Toate costurile de mediu se vor regăsi în preţul final al energiei", arată Purică. Reprezentantul Institutului de Prognoză Economică spune că de aici practic pleacă marele pericol pentru economia autohtonă, pentru că scumpirile la energie vor avea un afect în lanţ.

"Riscăm un efect de domino, care prin efectul lui poate să afecteze puterea de cumpărare a românilor, un simpton inflaţionist, care va pune presiune foarte mare pe atingerea prognozei de creştere economică, existând posibilitatea ca anual să plătim aproximativ doi la sută din ţinta fixată", arată Purică.

Potrivit Institutului de prognoză Economică, proaspăta decizie a Comisiei Europene de reducere a plafonului de poluare pentru ţara noastră îşi va înregistra primele efecte începând cu prima jumătate a anului viitor. "Avem o reducere cu peste 20% a cantităţii de certificate de CO2 faţă de necesarul cerut de Executiv. Potrivit evaluărilor transmise deja Executivului, pentru golul creat de Comisia Europeană este aşteptată o creştere a preţului la energie electrică de 10%, faţă de preţul mediu actual", a precizat Ionuţ Purică.

Efectele costurilor de mediu, propagate în lanţ

Impactul reducerii cotei de emisii alocate României asupra economiei va fi extrem de puternic, este de părere şi Carmencita Constantin, director al Departamentului Energie şi Mediu din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE).

"Poluatorii nu vor avea decât două soluţii: fie să reducă producţia - soluţie mai puţin probabilă - pentru a scădea astfel cantitatea de CO2 emisă, fie să achiziţioneze certificate de emisii, ceea ce implică creşterea costurilor", spune Carmencita Constantin. Potrivit acesteia, efectele asupra fiecărui operator sunt foarte greu de evaluat, întrucât depind de proiectele de investiţii ale fiecăruia.

"Foarte afectaţi vor fi toţi, pentru că reducerea cotei se va propaga în lanţ, iar sectorul energetic va fi unul dintre cele mai afectate, pentru că nu au fost făcute investiţiile atunci când trebuia", a declarat oficialul ISPE, care mai susţine că în economie impactul va fi major.

Soluţia viitorului, stocarea CO2

Oficialul ISPE a mai declarat că din utilizarea tehnologiilor moderne de producţie a electricităţii emisiile de CO2 ar putea fi reduse cu cel mult 20%, în timp ce prin captarea şi stocarea CO2 procentul poate fi de circa 70-80%. "Soluţia viitorul este cea de sechestrare a emisiilor de dioxid de carbon", a spus Carmencita Constantin.

Dintre variantele de stocare artificială, cea mai economică este, potrivit specialiştilor, cea geologică, în zăcămintele de ţiţei sau gaze naturale epuizate, iar România are "avantajul" de a avea multe astfel de zăcăminte. În plus, injecţiile de dioxid de carbon pot fi folosite pentru mărirea factorului de recuperare a ţiţeiului. Costurile estimative ale sechestrării CO2 sunt, pe 2005, de circa 0,5-8 dolari pe tona de CO2 injectată în formaţiunile geologice, în timp ce stocarea oceanică a emisiilor ar costa 5-30 dolari pe tona de CO2.

>> Potrivit evaluărilor transmise deja Executivului, pentru golul creat de Comisia Europeană este aşteptată o creştere a preţului la energie electrică de 10%, faţă de preţul mediu actual
Ionuţ Purică
economist Institutulde Prognoză Economică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite