Reducere fiscală de 1.000 de euro pentru pensiile facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent sunt deductibili din impozit doar 200 de euro pe an atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori. Reprezentanţii administratorilor de pensii spun că legislaţia care

În prezent sunt deductibili din impozit doar 200 de euro pe an atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori.

Reprezentanţii administratorilor de pensii spun că legislaţia care reglementează pensiile facultative ar trebui modificată în sensul relaxării limitelor investiţionale. De asemenea, aceştia doresc accesul la alte instrumente financiare, cum ar fi obligaţiunile ipotecare.

În opinia administratorilor fondurilor de pensii facultative, schimbarea modalităţii de impozitare presupune majorarea cuantumului de deducere fiscală de la 200 de euro la 1.000 de euro pe an. "Nivelul de deductibilitate pentru contribuţiile aferente pensiilor facultative (Pilonul III) ar trebui să crească la 1.000 de euro anual, pentru ca această sumă să devină relevantă pentru participanţii la sistem", a spus Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.


Pe de altă parte, Aron Popa, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului României, spune că acest nivel ar putea creşte de la 200 de euro la 500-600 euro într-o primă fază, pentru ca tot mai mulţi angajaţi să beneficieze de pensii facultative. "Nivelul de deductibilitate în ce priveşte pensiile facultative este foarte mic în România comparativ cu alte ţări, unde acesta se situează la nivelul de 2.000-3.000 euro. Prin urmare, este nevoie de o creştere a acestei deductibilităţi", a precizat Popa.


Un bonus determină angajatul să stea mai mult în companie


Punctul de vedere al angajatorilor a fost susţinut de managerul de resurse umane al companiei Arctic, Mihai Drăgoi, care susţine necesitatea introducerii unei deduceri mai mari pentru angajator sau angajat. Potrivit legislaţiei, atât angajatorul, cât şi angajatul beneficiază de deductibilitate în limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit. Administratorii susţin că încurajarea acordării de pensii facultative şi o deductibilitate mai mare reprezintă un mod de creştere neinflaţionistă a veniturilor, deoarece banii viraţi la fondurile de pensii nu intră în consum.


În opinia lui Vasilescu, introducerea unei perioade minime de angajare după care contribuţia angajatorului la Pilonul III să revină salariatului ar determina sporirea interesului companiei să efectueze asemenea plăţi.
Momentan, angajatorii se plâng de faptul că nu ştiu cum vor deduce din contabilitate aceste cheltuieli, dacă se hotărăsc să ofere acest beneficiu salarial angajaţilor săi. Managerul ING a mai spus că Legea pensiilor facultative ar trebui modificată în sensul că plăţile pentru Pilonul III ar trebui efectuate direct de angajat, şi nu de angajator, aşa cum prevede actul normativ.


Vasilescu a menţionat că unii angajatori invocă diverse motive pentru a refuza să efectueze plăţile către Pilonul III. Unul dintre acestea este legat de costurile suplimentare pe care patronii le au atunci când efectuează plăţile.


Angajatorii au multe probleme în virarea banilor


"O altă problemă pe Pilonul II va fi apariţia unor distorsiuni pe piaţa financiară la momentul intrării banilor în conturile administratorilor, care trebuie să-i investească conform prospectului. Ne aşteptăm ca la acel moment rata dobânzilor să scadă sau cotaţiile diverselor titluri tranzacţionate să crească. În acest sens, ar trebui creat un fond intermediar, care ar permite administratorului să investească când crede de cuviinţă, şi nu doar când are banii în cont", a explicat Vasilescu.


Ulterior, a spus reprezentantul ING Fond de Pensii, va avea loc o regularizare între fondul intermediar şi sumele care intră lunar în contul administratorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite