Redistribuirea către un nou fond de pensii, la mâna guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ţine cont de opiniile unor administratori, Legea pensiilor ar trebui schimbată în vederea stabilirii unei alte redistribuiri Propunerile referitoare la modalitatea de repartizare a

Pentru a ţine cont de opiniile unor administratori, Legea pensiilor ar trebui schimbată în vederea stabilirii unei alte redistribuiri

Propunerile referitoare la modalitatea de repartizare a celor care nu au aderat încă la un fond de pensii private vor fi analizate şi va fi întocmit un raport care va fi prezentat premierului în câteva zile.

Disputele pe tema redistribuirii salariaţilor până în 35 de ani care sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, dar nu au făcut-o în termenul legal (până la 17 ianuarie) nu sunt noi pentru opinia publică. Părerile împărţite ale administratorilor vor fi prezentate, de data aceasta, premierului, pentru a decide dacă trebuie sau nu schimbată legea.

Paul Păcuraru, ministrul muncii familiei şi egalităţii de şanse, a spus că toate propunerile primite vor fi analizate împreună cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, urmând să fie întocmit un raport care va fi prezentat premierului în câteva zile.

Pe de altă parte, ministrul a explicat că guvernul nu poate să susţină o construcţie monopolistă pe piaţă în dezavantajul participanţilor. În prezent, legea precizează că repartizările se vor face în procent cu cota de piaţă obţinută de societăţi la încheierea campaniei de aderare.

Excluderea liderilor sau repartizări egale

Acest punct de vedere este susţinut însă doar de câţiva administratori, printre care şi liderii pieţei, ING şi Allianz-Ţiriac Pensii.

Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune că, din punct de vedere al repartizării aleatorii, a cerut să existe o limitare a numărului sau a procentului de piaţă pe care un operator poate să-l aibă, acest lucru fiind necesar tocmai pentru a putea permite existenţa a cel puţin patru operatori pe piaţă. Hossu a precizat că partajarea ar trebui să se facă uniform, astfel încât să poată beneficia toată lumea şi să se creeze concurenţa necesară.

Crinu Andănuţ, directorul companiei Allianz-Ţiriac Pensii, a declarat că nicio modificare în lege nu ar trebui făcută fără discuţii aprofundate, poate chiar la nivel de parlament, adăugând că oricum acestea ar putea afecta grav calendarul de implementare, ceea ce nu ar fi în interesul beneficiarilor, întrucât fondurile lor nu s-ar deschide, iar contribuţiile nu ar merge în administrare.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite