Recurs la memorie: Ziua Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei rezoluţii a ONU, în fiecare an, ziua de 27 ianuarie este marcată în lume în amintirea celor şase milioane de evrei care au pierit în lagărele de concentrare şi camerele de

Potrivit unei rezoluţii a ONU, în fiecare an, ziua de 27 ianuarie este marcată în lume în amintirea celor şase milioane de evrei care au pierit în lagărele de concentrare şi camerele de gazare naziste, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu 61 de ani în urmă, în această zi erau eliberaţi ultimii supravieţuitori ai lagărului morţii de la Auschwitz, devenit simbolul cel mai tragic al Holocaustului.
Anul acesta, ziua amintirii Holocaustului este sărbătorită sub genericul "Un singur om poate face diferenţa", pentru elogierea acelor persoane curajoase, "drepţii între popoare", care, asumându-şi grave riscuri, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a salva viaţa unor evrei. Deosebit de impresionante au fost ceremoniile care au avut loc în Polonia, unde, înainte de război, a existat cea mai mare comunitate evreiască din lume, în afara New-York-ului, cuprinzând trei milioane de oameni, aproape toţi victime ale Holocaustului. Arhiepiscopul Cracoviei i-a chemat astfel pe toţi polonezii să aprindă la fereastră o lumânare în semn de amintire a victimelor. Tot pentru a evoca sufletele celor morţi, pe străzile Varşoviei a putut fi văzut circulând gol, fără pasageri, un tramvai de felul acelora care străbăteau ghetoul din Varşovia şi care în loc de număr purta steaua lui David.
La ceremoniile de la Londra, premierul Tony Blair a declarat că noua Europă, paşnică şi prosperă, este monumentul cel mai durabil pentru omagierea victimelor Holocaustului. Mulţi dintre cei care au luat cuvântul la diferitele ceremonii au atras atenţia asupra pericolelor pe care le implică încercările de a se nega Holocaustul, citându-se în acest sens recentele declaraţii ale Teheranului. S-a reamintit şi de victimele de alte credinţe şi etnii - ruşi, polonezi, iugoslavi, ţigani ş.a. - care au pierit în lagărele de exterminare, la fel ca şi homosexualii ori persoanele cu dizabilităţi fizice sau mintale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite