Rectorii de la privat se tem de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre universităţile particulare, „Dimitrie Cantemir“, cere un nou Bac în această toamnă. În condiţiile celei mai scăzute promovabilităţi la Bac din istorie, doar universităţile de stat sunt sigure că vor avea în toamnă amfiteatre pline cu boboci.

Calculele făcute de ziarul „Adevărul" arată că la nivel naţional, după ambele sesiuni ale Bacalaureatului, promovabilitatea a fost undeva sub 55%: doar aproximativ 110.000 de candidaţi dintr-un total de aproximativ 200.000 au trecut de examenul maturităţii în această vară.

Cifra se anunţă dezastruoasă pentru universităţile particulare. Mai mult de jumătate din promovaţi s-au îndreptat către facultăţi din Occident sau către specializările de la stat, unde există peste 60.000 de locuri gratuite.

Statistică negativă

În aceste condiţii, universităţile private, care înmatriculau anual zeci de mii de tineri doar pe baza diplomei de Bac, sunt puse în situaţia de a se lupta în această toamnă pentru mult mai puţini candidaţi. „Solicităm public ca autorităţile  să mai organizeze o sesiune de Bacalaureat, la mijlocul sau la sfârşitul lunii octombrie, pentru a le mai da acestor elevi încă o şansă, în condiţiile în care ei nu au nicio meserie", pledează rectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu. Ea spune că există şi „un precedent" pentru o astfel de măsură: concursul de admitere de la Institutul Naţional de Magistratură, „unde s-a organizat anul trecut o a treia sesiune pentru ocuparea locurilor, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii".

„Spiru haret" riscă să piardă clienţi

Universitatea „Spiru Haret" (USH), care a împânzit toate centrele de examinare cu pliantele care o promovează, ar putea avea probleme. Responsabilii săi nu vor să se pripească în a da sentinţe. „Este prematur să ne pronunţăm acum cu privire la înscrieri. Tinerii au tot timpul să se înscrie la facultate, prin urmare îi aşteptăm cu braţele deschise. Nu am făcut o statistică cu privire la ocuparea locurilor la facultăţile noastre, încă", spune Corneliu Toader, purtător de cuvânt al USH.  Şi în privinţa pregătirii acestor elevi, el preferă să nu se pronunţe. „Nu pot emite judecăţi de valoare nefondate. Situaţia este însă destul de tristă", admite Toader.

110.000
de elevi au trecut de Bacalaureat după cele două sesiuni din acest an.

" Solicităm public ca autorităţile  să mai organizeze o sesiune de Bacalaureat, la mijlocul sau la sfârşitul lunii octombrie, pentru a le mai da acestor elevi încă o şansă."
Corina Dumitrescu
rector „Dimitrie Cantemir"

" Tinerii au tot timpul să se înscrie la facultate, prin urmare îi aşteptăm cu braţele deschise. Nu am făcut o statistică cu privire la ocuparea locurilor la facultăţile noastre."
Corneliu Toader
purtător de cuvânt „Spiru Haret"

Petiţie post-mortem pentru recorectarea lucrării

Gerhald Ernst, Timişoara

La 48 de ore de la gestul necugetat al lui Marius Sava, 19 ani, care s-a aruncat duminică de pe un bloc din Timişoara după ce a aflat că a picat pentru a doua oară Bacalaureatul, colegii lui încă nu se împacă cu gândul sinuciderii. Ieri, prietenii lui Marius Sava au încercat să depună o petiţie, astfel încât lucrarea sa de la matematică, în care acesta a obţinut nota 4,35, să fie recorectată.

Marius Sava s-a sinucis după ce a picat Bac-ul 



„Ştiu că Marius s-a pregătit toată vara pentru acest examen. Era conştient de greutatea examenului şi ne spunea că e obligatoriu să obţină note mari. Vroia să aibă o carieră. E imposibil ca el să fi învăţat doar de nota patru", a spus Adrian Todorici, unul dintre prietenii lui Marius Sava. Dorinţa colegilor şi prietenilor nu a putut fi pusă în practică, mai ales că singura persoană care ar putea să depună o cerere pentru reexaminarea lucrării este chiar elevul, iar termenul-limită a expirat duminică seara.

Necropsia confirmă sinuciderea

Ieri a avut loc şi autopsia trupului lui Marius Sava, iar primele examinări conturează ideea sinuciderii. „Victima avea o serie de leziuni interne, care puteau să fie provocate doar de o cădere de la mare înălţime. Varianta sinuciderii este cea mai sigură în acest caz", a spus Mădălina Mezdrea, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Timiş.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Marius Sava a fost la ziua de naştere a unui coleg de clasă. Cheful a avut loc într-o discotecă din oraş. Marius Sava a plecat de la petrecere la ora patru dimineaţa. Câteva ore mai târziu, după ce a aflat că a picat pentru a doua oară Bacalaureatul, băiatul s-a aruncat în gol de pe o clădire de patru etaje. Iniţial, poliţiştii au crezut că Marius Sava a fost victima unui accident rutier şi că trupul lui a fost ascuns de cel vinovat pentru tragedie. După o oră, poliţiştii au schimbat scenariul după ce au discutat cu mama tânărului.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite