Rector urmărit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Mihai, este cercetat penal fiindcă şi-ar fi construit o casă din banii instituţiei pe care a condus-o opt ani DNA îl acuză pe

Fostul şef al Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Mihai, este cercetat penal fiindcă şi-ar fi construit o casă din banii instituţiei pe care a condus-o opt ani

DNA îl acuză pe Ioan Mihai de abuz în serviciu şi luare de mită, după, ce Curtea de Conturi a descoperit 14 contracte prejudicioase pentru reabilitarea universităţii.

DNA Bucureşti a început urmărirea penală împotriva fostului rector, după ce Curtea de Conturi din Timişoara a descoperit mai multe contracte păguboase, încheiate cu firma de construcţii "Cristian Andronic", în perioada în care Ioan Mihai a condus Universitatea de Vest.

Fostul rector este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, infracţiuni în urma cărora a reuşit să-şi construiască o casă în valoare de 900.000 de euro, tocmai prin firma care avea cele mai multe lucrări pentru modernizarea universităţii.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2005, valoarea contractelor prejudicioase ar fi de 3,7 milioane de lei, echivalentul noii locuinţe a lui Mihai.

"Raportul e la comandă"

Ioan Mihai acuză Curtea de Conturi de neprofesionalism şi declară că a întocmit un raport la comanda DNA.

"Eu am contestat raportul de două ori, dar nu am primit niciun răspuns. În raport, ei scot în evidenţă un prejudiciu de 3,7 milioane de lei, prin faptul că au fost plătite contractele, dar nu s-a făcut nimic. Se vede cu ochiul liber că am reabilitat Facultatea de Arte, Facultatea de Drept", a spus fostul rector.

El a ocupat această poziţie la UVT în perioada 2000 - 2008, dar a mai fost director al Fabricii de Bere din Timişoara şi şef al Corpului de Control al ex-premierului Nicolae Văcăroiu.

DNA bănuieşte că fostul rector şi-a construit vila de pe strada Crişan, de aproape un milion de euro, în condiţii dubioase.

"Există suspiciunea că firma Andronic mi-a făcut-o fără bani. La ultimul control, au descoperit că am plătit mai mult decât făceau materialele", s-a apărat Mihai.

Firmă cu probleme

De firma Andronic SRL se mai leagă un alt dosar penal, al fostei directoare a Administraţiei Financiare Timiş, Klara Piroşka. Şefa de la Fisc ar fi favorizat restituirea ilegală de TVA în valoare de 3,2 miliarde de lei vechi către firmă.

În schimbul acestui serviciu, Klara Piroşka ar fi beneficiat de avantaje materiale din partea firmei de construcţii care i-ar fi ridicat o vilă în cel mai pretenţios cartier de lux de la marginea Timişoarei.

Există suspiciunea că firma Andronic mi-a făcut casa fără bani. La ultimul control, au descoperit că am plătit mai mult decât făceau materialele.
Ioan Mihai, fost rector Universitatea de Vest

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite