Recrudescenţa antisemitismului, denunţată la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Mondial Evreiesc atrage atenţia că fenomenul tinde să devină curent politic în Europa

de 50 de ani, Congresul Mondial Evreies (World Jewish Congress) a denunţat noul val de antisemitism din Europa şi a făcut apel la o mobilizare mai consistentă pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, scrie AFP.
La lucrările Consiliului executiv al organizaţiei, desfăşurate cu uşile închise, au luat parte circa o sută de reprezentanţi ai principalelor comunităţi evreieşti din lume, sosiţi din 80 de ţări. Potrivit mai multor participanţi, ofensiva israeliană din vară, împotriva Hezbollahului din Liban, a provocat, mai ales în Europa, o reacţie antisemită îngrijorătoare. Astfel, Dina Porat, directoarea Centrului de studii al antisemitismului şi rasismului din Tel Aviv, a observat "o schimbare de atmosferă, intervenită la începutul acestei veri", care a marcat, potrivit cercetătoarei, "pătrunderea antisemitismului în cercurile moderate". Porat şi-a ilustrat teoria cu o serie de materiale de presă cu tentă antisemită, apărute în vară, în presa arabă, dar şi în publicaţii din Norvegia, Marea Britanie sau Mexic.
Congresul evreiesc european a prezentat un raport asupra "incidentelor şi a discursului antisemit în Europa", ceea ce defineşte, în opinia participanţilor, o realitate "mai gravă şi mai importantă decât agresiunile fizice, din stradă, asupra evreilor". În raportul dat publicităţii cu acest prilej, numărul acţiunilor antievreieşti a crescut îndeosebi în Marea Britanie, unde într-un interval de 33 de zile (iulie şi august) au fost înregistrate 132 de incidente. şi în Franţa, ţara cu a treia comunitate evreiască importantă din afara Israelului, după SUA şi Rusia, rata acţiunilor antisemite a crescut cu 79% din luna iulie. Experţii în antisemitism sunt de părere că acest fenomen tinde să devină unul din curentele politice principale din Europa.
Comentând concluziile WJC de la Paris, Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a atras atenţia că sprijinul tot mai consistent acordat partidelor de extremă dreapta au adus rasismul şi antisemitismul printre curentele politice din Europa. "Alte partide politice au fost nevoite să se adapteze, pentru a nu fi depăşite", a afirmat el, citat de "Financial Times".

Iranul nuclear, un pericol mai grav ca Holocaustul
Edgard Bronfman, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, a apreciat că intenţia Iranului de a se dota cu arma nucleară este "pericolul cel mai grav cu care ne confruntăm de la Holocaust încoace". "Intenţiile iranienilor sunt clare: vor să distrugă Israelul şi să domine Orientul Mijlociu(…). În privinţa acestui subiect, neutralitatea nu mai este o opţiune pentru lumea civilizată", a atras atenţia Bronfman.

Ahmadinejad: Israelul este condamnat la "dispariţie"
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a recidivat, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de miniştri, declarând că Israelul este condamnat la "dispariţie şi distrugere", relatează AFP. "Marile puteri au creat regimul sionist pentru a-şi extinde dominaţia în regiune (...), acest regim masacrează zilnic palestinienii, dar cum acest regim este contrar naturii, vom asista în curând la dispariţia şi distrugerea sa", a declarat, duminică seara, Ahmadinejad.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite