Record la vânzarea certificatelor verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna aprilie, vânzările furnizorilor de energie electrică au crescut foarte mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Piaţa românească a certificatelor verzi cunoaşte o

În luna aprilie, vânzările furnizorilor de energie electrică au crescut foarte mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Piaţa românească a certificatelor verzi cunoaşte o dezvoltare fără precedent, potrivit datelor furnizate de Operatorul pieţei de energie electrică din România, citat de Green Report. Numărul certificatelor verzi tranzacţionate în aprilie pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi a fost de 9.021 unităţi, la un preţ de închidere de 151,63 lei/certificat.

Specialiştii susţin că, în a patra lună a anului, au fost lansate 13 oferte de vânzare şi 20 oferte de cumpărare. Comparativ cu anul trecut, când în aceeaşi lună au fost tranzacţionate 308 certificate verzi, cu un preţ de 142, 72 lei/certificat, anul 2008 se anunţă a fi unul foarte bun pentru poluatorii care nu-şi folosesc cotele de poluare. În 2007, numărul total al certificatelor a fost de 37.703 unităţi. Cota obligatorie pentru anul 2008 este de 5,26 la sută din energia electrică oferită de fiecare furnizor consumatorilor finali. În aceste condiţii, tot mai multe firme aleg să-şi tranzacţioneze certificatele pe piaţa de energie.

Preţul e stabilit de stat

Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute de lege, furnizorii trebuie să deţină un număr de certificate
verzi egal cu cota de energie electrică din surse regenerabile de energie impusă. Preţul certificatelor verzi variază într-un interval stabilit prin hotărâre de guvern. Pentru perioada 2005-2012, valoarea anuală minimă şi maximă de tranzacţionare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat, calculată la cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României, pentru ultima zi lucrătoare a lunii decembrie din anul precedent.

Producătorii de energie electrică vor trebui să realizeze, în 2020, 16,8% din cantitatea de energie folosind resurse regenerabile. Furnizorul care nu realizează cota obligatorie anuală impusă plăteşte 70 euro pentru fiecare certificat verde neachiziţionat la cursul de schimb stabilit.

Ce este certificatul verde

Certificatul verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Sistemul de cote obligatorii reprezintă mecanismul de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unor cote obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse în vederea vânzării către consumatorii deserviţi. Fiecare certificat are un preţ minim, impus pentru protecţia producătorilor, dar şi un preţ maxim, pentru protecţia consumatorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite